CRTEŽI NA PORCELANU: Radovi Jasmine Pejčić na postavci u beogradskoj galeriji "Haos"

M.A.K.

29. 02. 2024. u 10:50

SPECIJALIZOVANA za crtež, beogradska galerija "Haos", prvi put će predstaviti crteže na porcelanu, na izložbi vušestruko nagrađivane umetnice Jasmine Pejčić, koju će u utorak, 5. marta u 20 časova, otvoriti profesor Ljubica Jocić Knežević.

ЦРТЕЖИ НА ПОРЦЕЛАНУ: Радови Јасмине Пејчић на поставци у београдској галерији Хаос

Foto Galerija Haos

Autorka je prema rečima istoričarke umetnosti Borke Božović, osnivača "Haosa", proučavala liniju i prostor, odnosno tačke u kojima crtež prelazi u trodimenzionalnu formu. Izložbenu celinu tako čini više grupa skulptorskih i reljefnih radova u porcelanu.

U tekstu koji prati izložbu, naslovljenom "Iza vidljivog", vajarka Gordana Kaljalović Odanović ističe kako Pejčićeva, "kontekstualizovanjem sadržaja potrošačke kulture, aktuelne od vremena Vorhola i pop arta,preko predmeta preuzetih iz širokog spektra ponude i potrošnje - papirne kese,sprejevi, različita pakovanja, banalnost običnog i svakodnevnog izdiže na nivoestetskog":

- Beleženjem svakodnevnog nestajanja poznatih urbanih vizura,Jasmina Pejčić ukazuje i upozorava na brisanje memorije, poništavanjem vrednosnih odrednica ugrađenih u istorijsko nasleđe.Na taj način preko materijalnih stanja izražava nematerijalne vrednosti.

Foto Galerija Haos

 

Docent je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna na predmetu Keramički dizajn, Jasmina Pejčić (1990) je i član Internacionalne akademije keramike u Ženevi. Učestvovala je na petnaest samostalnih i više od 200 grupnih izložbi i umetničkih kolonija u zemlji i inostranstvu (Japan, Tajvan, Kina, Portugalija, Španija, Francuska, Nemačka, Italija, Irska, USA, Slovenija, Rumunija, Finska, Litvanija, Letonija).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove