VARADI U RODNOM ZRENJANINU: Promocija knjige "Tragom rezervne istorije" o advokatskim slučajevima starim ceo vek

V.C.S.

21. 03. 2024. u 15:32

AKADEMIK prof. dr Tibor Varadi, univerzitetski profesor, član SANU i VANU, bivši zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i međunarodnim arbitražama, promovisaće svoju knjigu "Tragom rezervne istorije", sutra u 19 časova, u rodnom Zrenjaninu, u Narodnom muzeju.

ВАРАДИ У РОДНОМ ЗРЕЊАНИНУ: Промоција књиге Трагом резервне историје о адвокатским случајевима старим цео век

FOTO: Arhiva novosti

Zanimljivo je da će o knjizi, osim Varadija, govoriti još jedan Zrenjaninac, pisac i nekadašnji Titov prevodilac, Ivan Ivanji.

"Tragom rezervne istorije" je peta Varadijeva knjiga, bazirana na pričama iz arhive porodične advokatske kancelarije. Naime, Varadi potiče iz porodice uglednih zrenjaninskih advokata. Kancelariju je osnovao u Bečkereku 1893. Imre Varadi, njegov deda, koji je kasnije bio senator Kraljevine Jugoslavije.

Kao dete, Tibor je naučio srpski, mađarski i nemački, a kasnije i francuski jezik. Posle završenog Pravnog fakulteta u Beogradu, bio je Fulbrajtov stipendista na Harvardu, kao prvi istočnoevropski student na ovom univerzitetu posle Drugog svetskog rata. Tu je i doktorirao.

Predavao je na više evropskih i američkih univerziteta, a zanimljivo je da je karijeru započeo upravo kao advokatski pripravnik u toj porodičnoj advokatskoj kancelariji u Zrenjaninu.

FOTO: Arhiva novosti

Prve radove iz oblasti lepe književnosti objavio je u novosadskom časopisu Új Symposion. Od pokretanja časopisa, 1965. bio je njegov urednik, od 1969. do 1971. godine odgovorni urednik. Do sada je objavio ukupno sedamnaest proznih dela na mađarskom, srpskom, engleskom i nemačkom jeziku.

"Tragom rezervne istorije" je sa mađarskog prevela Draginja Ramadanski.

O knjizi će sutra, osim Varadija i Ivanjija, govoriti i filozof i univerzitetski profesor Dragan Prole, direktor Muzeja Siniša Onjin i Bora Babić, direktorka Akademske knjige.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!