SRPSKA UMETNOST VATRE: Na Međunarom bijenalu keramike na Korzici dela šest naših odabranih autora različitih generacija i poetika

M.Kralj

07. 08. 2024. u 14:28

SAVREMENA keramička scena Srbije prikazaće svoja dostignuća na upravo otvorenom Međunarodnom bijenalu keramike - umetnost vatre, u Bonifaciju (BIBAF Biennale Internationale de Bonifacio des Arts du Feu).

СРПСКА УМЕТНОСТ ВАТРЕ:   На Међунаром бијеналу керамике на Корзици дела шест наших одабраних аутора различитих генерација и поетика

Foto MPU

Muzej primenjene umetnosti iz Beograda jedan je od partnera na organizaciji i selekciji učesnika za to Bijenale, koje na svake dve godine predstavlja keramičku scenu neke druge zemlje. Specijalni gosti ugledne manifestacije na Korzici, pre naše zemlje, bili su Francuska, Italija, Japan i Malta.

Našu stvaralačku reprezentaciju čini šest odabranih autora različitih generacija i poetika. Tako su se na aktuelnoj izložbi Corso Serbian, zajedno sa delima korzikanskog umetnika Zanija, našli i radovi Jovane Čavorović, Ljubice Jocić Kežević, Jasmine Pejčić, Bojane Ristevski Mlaker, Valentine Savić i Velimira Vukićevića.

- Izložba pod nazivom Corso Serbian predstavlja raznolikost umetničkih diskursa selektovanih umetnika, koji kroz različite narative uspešno reprezentuju savremenu srpsku umetničku scenu keramike - ističe viša kustoskinja Muzeja primenjene umetnosti Jelena Popović, koja je kustos-saradnik izložbe.

Komesari Bijenala su korzikanski keramičar Žan-Fransoa Bađioni (Zani), preduzetnik, izdavač i kolekcionar sa Malte Olivije Plike, dok je partner-koordinator Biljana Jotić, direktor MPU. Ceo projekat se realizuje uz podršku Kulturnog centra Bonifacio.

Foto MPU

Srce ili oblak, Velimir Vukićević

Među srpskim izlagačima, dvoje su ugledni profesori Fakulteta primenjenih umetnosti - (1950) i Ljubica Jocić Knežević (1973). Profesor u penziji, Vukićević izlaže više od 40 godina (imao je 18 samostalnih izložbi u Jugoslaviji, Japanu, Nemačkoj, Francuskoj i Rumuniji), njegovi radovi su više puta nagrađivan i deo su mnogih muzejskih kolekcija širom sveta.

Foto MPU

Rad Ljubice Jocić Knežević

Vanredna profesorka Jocić Knežević specijalizovala je keramičku skulpturu i keramičke tehnike u Japanu, a 2015. je uvrštena u 100 najznačajnijih savremenih likovnih umetnika koji su se izrazili u keramici.

Od Japana do "Blatobrana"

U RADNIM biografijama Bojane Ristevski Mlaker (1985) i Jovane Čavorović (1985) stoji i da su vezane za grnčarsko društvo, odnosno galeriju "Blatobran" iz Beograda, a obe su se i stručno usavršavale u Japanu. Ristevski Mlaker je učestvovala na brojnim izložbama i projektima, kako u Srbiji tako i svuda u svetu, a vodi i studio "Juha" u Ljubljani. Dok je Čavorovićeva, uz to što je osnivač i suvlasnik "Blatobrana", međunarodnu vidljivost stekla učešćem na više grupnih i samostalnih izložbi širom sveta.

Na FPU kao docent radi i Jasmina Pejčić, koja je do sada imala 15 samostalnih izložbi, i učestvovala na više od 200 kolektivnih, u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je domaćih i inostranih priznanja za dela koja se nalaze u kolekcijama u Srbiji, Japanu, Kini, Tajvanu, Francuskoj, Finskoj, Irskoj i Sloveniji. Nakon što je diplomirala, magistrirala i doktorirala na FPU, Valentina Savić (1970) je bila stipendista grčke vlade za specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Atini, na odseku vajarstva. I ovoj nagrađivanoj umetnici radovi se nalaze u mnogim javnim i privatnim kolekcijama širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBE ODUŠEVILA JEDNIM GESTOM: Ukrajinka prirodnom lepotom zaludela svet - prozvali je barbikom, a zbog nje svi gledali atletiku (FOTO)