TRAG O TRAJANJU OTISNUT U GLINI: U godini za nama, napustila nas je i Dragana Ilić (1966-2020), vajarka i redovni profesor FLU

Miljana Kralj

12. 01. 2021. u 16:14

POČETKOM minulog decembra, smrću bremenita 2020. odnela je i vajarkuDraganu Ilić Kažić, redovnu profesorku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Preminula je u 55. godini.

ТРАГ О ТРАЈАЊУ ОТИСНУТ У ГЛИНИ: У години за нама, напустила нас је и Драгана Илић (1966-2020), вајарка и редовни професор ФЛУ

Foto Z. Jovanović

Dobitnica značajnih priznanja za skulpturu iz fondova Vladete Petrića i Sretena Stojanovića, kao nagrada Bijenala mladih u Vršcu i 35. Oktobarskog salona, rođena je u Beogradu, gde je diplomirala na vajarskom odseku FLU, na kojem je završila i postdiplomske studije, u klasi Slavoljuba Radojčića.

Više od tri decenije izlagala je na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, kao i samostalno. U poslednjoj deceniji bila je zapažena njena postavka "Vidimo se" u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, na kojoj je predstavila portrete i polu-figure prijatelja i kolega rađenih u majolici i kamenini, kao i dve postavke u galeriji "Rima", u Kragujevcu (2018), a potom i Beogradu (početkom 2020.) na kojima su predstavljeni naši ugledni kritičari, teoretičari i hroničari likovne scene.

U kataloge izložbi u "Rimi", ušli su i zapisi portretisanih, u kojima su opisivali iskustvo poziranja, autorkin stvaralački proces, ali i zapažanja o njenom ukupnom delu, a i ličnosti. Ovi "obrnuti" portreti, danas, nakon što je večnost prerano otela umetnicu, vredan su trag o njenom radu i trajanju.

Kritičarka i rukovodilac Grafičkog kolektiva Ljiljana Ćinkul, prisetila se da je radove Ilićeve prvi put videla na debitantskoj izložbi - skulptura ("Svet ljudi") i crteža ("Upotreba podsećanja") u Galeriji Doma omladine, na kojima je najavljena "nova autorska pojava na našoj sceni".

- Tokom tri decenije rada ostala je privržena poetici umetnosti figuracije i terakoti stvarajući galeriju portreta svojih prijatelja, porodice, kolega. Reč je o svojevrsnomautobiografskom vizuelnom dnevniku susreta i razmene energije - svedoči Ćinkul.

Ukupnu umetničku fizionomiju Dragane Ilić, profesor Ješa Denegri, razumeo je kao praktičnu provere njenog razmatranja medija i jezika skulpture, na temelju osnovnih zakonitosti kao što su odnos forme i predstave, proces izvođenja skulptorskog postupka u direktnom odnosu skulptorke i modela.

U vajarskom ateljeu Dragane Ilić, profesorka Irina Subotić, zapaža kako je "gledaju širom otvorenih očiju portreti znanih ličnosti - mnogi prijatelji, kolege, umetnici, poneki nepoznati lik":

- Njeni portreti otkrivaju suštinske, skrivene strane ličnosti bez prenaglašavanja i ulepšavanja, sa minimalnim pojedinostima od kojih zavisi celina i od kojih nastaje karakteristična ekspresivnost svakog izvajanog lika - ocenjuje profesorka Subotić.

Među portretisanima se našla i profesorka Lidija Merenik, koja je opisala "ples sa glinom" koji je vajarka izvodila stvarajući skulpture:

- Ona brzo, grozničavo, precizno radi, potpuno posvećeno i odsutno za svet oko sebe dok žmiri ili mulja glinu iz šake u šaku, kao da se lopta... Obigrava oko modela, bez najave gura i okreće stolicu na kojoj sedim, praveći različite uglove i rakurse u strateški postavljenim ogledalima u ateljeu...

Za njenog kolegu sa FLU, profesora Miletu Prodanovića, "realizam" Dragane Ilić nije tek puko prenošenje oblika iz prirode:

- Važna je i nevidljiva konekcija između nje i portretisane osobe, kolege, kritičara, člana porodice... Dragana ne vaja ljude u doslovnom smislu, njen rad su zapravo trodimenzionalni otisci njenog prijateljstva sa predstavljenim ličnostima - zaključuje Prodanović.

Odraz u ogledalu

UREDNICA likovnog programa u KCB, istoričarka umetnosti Svetlana Petrović, iznela je kako je pre portretisanja Ilićevu doživljavala kao tihu, suzdržanu, gotovo ćutljivu:

- Ali ovde, u ateljeu, potpuno je drugačija. Dinamična, pokretljiva, pričom mi odvlači pažnju, okreće me na postolju i ponekad opomene da ne pomeram mnogo glavu dok joj odgovaram. Kako rad na portretu odmiče, sve češće se Draganin i moj pogled sreću u ogledalu. Zašto ne gleda u mene, zašto odmerava moj odraz? U ogledalu se, kaže, bolje vide greške...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)