RODNA RAVNOPRAVNOST: Nepokolebljiva energija jednakosti među polovima
SVAKE godine, 11. juna, Srbija obeležava Nacionalni dan rodne ravnopravnosti, dan posvećen promociji jednakosti među polovima. Ovaj dan nije samo prilika za refleksiju o postignućima, već i za promišljanje o izazovima koji još uvek postoje u postizanju potpune rodne ravnopravnosti.
11. 06. 2024. u 12:00 >> 16:18UN cilj 5
NIS OBJAVIO IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM RAZVOJU ZA 2023. GODINU: Razvoj poslovanja uz doprinos napretku zajednice i zaštiti životne sredine
RAZVOJ poslovanja uz doprinos napretku zajednice i zaštiti životne sredine ostaju osnove na kojima kompanija NIS temelji svoj rad.
04. 06. 2024. u 14:45UN cilj 13
SIMFONIJA ZDRAVLJA: Transformacija gradova za bolje sutra
DAN zdravih gradova predstavlja priliku da se osvrnemo na postignuća, ali i da identifikujemo oblasti koje zahtevaju dodatni rad. Kroz intersektorsku saradnju, participaciju zajednice, održive prakse i jednak pristup resursima, možemo kreirati gradove koji ne samo da omogućavaju, već i aktivno podstiču zdravlje i blagostanje svih svojih stanovnika.
20. 05. 2024. u 16:17UN cilj 3,11
DAN KADA SE SLAVI ŽIVOT: Dobrovoljno davanje krvi - nesebičan čin koji spasava ljude
NACIONALNI dan dobrovoljnih davalaca krvi u Srbiji se obeležava 11. maja svake godine i predstavlja dan kada se odaje priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi za njihov nesebičan čin koji spasava živote.
10. 05. 2024. u 22:04 >> 09:14UN cilj 3
ZAŠTITITE SVOJ SLUH: Tišina kao izvor zdravlja
U današnjem ubrzanom svetu, buka je postala neizbežan deo naše svakodnevice. Od zvuka saobraćaja do industrijske buke, od glasne muzike do bučnih gradilišta, čini se da je tišina postala retkost.
18. 04. 2024. u 12:04UN cilj 3, 13
ZDRAVSTVENA JEDNAKOST: Izgradnja pravednijeg sveta
Svetski dan zdravlja, koji se obeležava 7. aprila svake godine, prilika je da se podigne svest o značaju zdravlja i promovišu akcije koje mogu doprineti poboljšanju zdravstvenih uslova širom sveta.
07. 04. 2024. u 09:30 >> 10:59UN cilj 3
Zašto postoji dan Održive gastronomije - 18.jun?
Zato što ukoliko konzumirate lokalnu hranu koja je proizvedena na održiv način pravite razliku za svoju okolinu, životnu sredinu i ekonomiju. Do 2050. godine svet će imati preko 9 milijardi ljudi koji moraju da se prehrane, a podaci pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane izgubi ili baci. Trenutno ne koristimo naše okeane, šume i zemljište na održiv način. Održiva gastronomija nam može pomoći da brinemo o našoj planeti.
4 načina da praktikujete održivu gastronomiju:
✔ Kupujte od malih lokalnih proizvođača
✔ Probajte lokalnu hranu
✔ Kuvajte po tradicionalnim receptima sa lokalnim sastojcima
✔ Ne bacajte hranu
Gubici hrane se dešavaju na različitim nivoima lanca snabdevanja hranom. Prema FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu), postoji pet stupnjeva u kojima dolazi do gubitka hrane:
1. Poljoprivredna proizvodnja
2. Rukovanje i skladištenje nakon žetve
3. Obrada
4. Distribucija
5. Potrošnja
Budimo pažljiviji kao proizvođači dok koristimo naše prirodne resurse i budimo izbirljiviji u pogledu toga kako biramo hranu kao potrošači.