![ZDRAVSTVENA JEDNAKOST: Izgradnja pravednijeg sveta ZDRAVSTVENA JEDNAKOST: Izgradnja pravednijeg sveta](/data/images/2024-04-07/470411_sun-1024x678_kf.jpg?time=1712653187)
ZDRAVSTVENA JEDNAKOST: Izgradnja pravednijeg sveta
Svetski dan zdravlja, koji se obeležava 7. aprila svake godine, prilika je da se podigne svest o značaju zdravlja i promovišu akcije koje mogu doprineti poboljšanju zdravstvenih uslova širom sveta.
07. 04. 2024. u 09:30 >> 10:59UN cilj 3
![POBEDA BEZ KONFLIKTA: Uloga sporta u izgradnji mira POBEDA BEZ KONFLIKTA: Uloga sporta u izgradnji mira](/data/images/2024-04-07/470408_d242c0f1-3def-425a-b51e-09eb8daa9be9_kf.jpg?time=1712573436)
POBEDA BEZ KONFLIKTA: Uloga sporta u izgradnji mira
Svetski dan sporta za razvoj i mir, koji se obeležava 6. aprila, prilika je da se podsetimo kako sport može biti snažan alat za promociju mira i razvoja.
06. 04. 2024. u 22:53 >> 12:50UN cilj 3
![VODA ZA MIR: Odgovor je u prirodi VODA ZA MIR: Odgovor je u prirodi](/data/images/2024-03-05/459264_jadransko-more_kf.jpg?time=1711356490)
VODA ZA MIR: Odgovor je u prirodi
SVETSKI dan vode, koji se obeležava svake godine 22. marta, prilika je da se istakne važnost vode i podigne svest o njenim brojnim dobrobitima.
22. 03. 2024. u 16:54 >> 09:48UN cilj 6
![NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE: Ključni koraci ka zdravijoj budućnosti NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE: Ključni koraci ka zdravijoj budućnosti](/data/images/2024-03-20/464140_rak-dojke-prevencija_kf.jpg?time=1710932518)
NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE: Ključni koraci ka zdravijoj budućnosti
RAK dojke predstavlja jedan od najvećih zdravstvenih izazova sa kojima se suočavaju žene širom sveta. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke nije samo prilika da se podigne svest o ovoj bolesti, već i dan kada se slavi hrabrost i snaga onih koji se bore protiv nje.
20. 03. 2024. u 11:04UN cilj 3
![KOP BIZNIS FORUM: Srpski Davos na putu u zajedničku prosperitetniju budućnost KOP BIZNIS FORUM: Srpski Davos na putu u zajedničku prosperitetniju budućnost](/data/images/2024-03-13/462055_foto-nis-2_kf.jpg?time=1710752070)
KOP BIZNIS FORUM: Srpski Davos na putu u zajedničku prosperitetniju budućnost
OVOGODIŠNjI 31. Kopaonik biznis forum okupio je više od 1600 učesnika koji su u ukupno 42 sesije razgovarali o različitim ekonomskim i društvenim pitanjima u doba kriza.
18. 03. 2024. u 09:54UN cilj 5, 7, 9, 12
![REKE KAO IZVOR ŽIVOTA: Značaj očuvanja vitalnih ekosistema REKE KAO IZVOR ŽIVOTA: Značaj očuvanja vitalnih ekosistema](/data/images/2024-03-08/460562_shutterstock-1421322581_kf.jpg?time=1710500825)
REKE KAO IZVOR ŽIVOTA: Značaj očuvanja vitalnih ekosistema
MEĐUNARODNI dan reka obeležava se 14. marta svake godine s ciljem podizanja svesti o važnosti reka, kao i potrebi zaštite i očuvanja vodnih resursa širom sveta. Na ovaj dan, poziva se na odgovornost prema rekama i pravo svih ljudi na čiste reke, što direktno utiče na jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na zdravu životnu sredinu.
15. 03. 2024. u 12:07UN cilj 6, 14
![Misli zeleno](/files/img/odrziva-gastronomija.png?a=1234567)
Zašto postoji dan Održive gastronomije - 18.jun?
Zato što ukoliko konzumirate lokalnu hranu koja je proizvedena na održiv način pravite razliku za svoju okolinu, životnu sredinu i ekonomiju. Do 2050. godine svet će imati preko 9 milijardi ljudi koji moraju da se prehrane, a podaci pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane izgubi ili baci. Trenutno ne koristimo naše okeane, šume i zemljište na održiv način. Održiva gastronomija nam može pomoći da brinemo o našoj planeti.
4 načina da praktikujete održivu gastronomiju:
✔ Kupujte od malih lokalnih proizvođača
✔ Probajte lokalnu hranu
✔ Kuvajte po tradicionalnim receptima sa lokalnim sastojcima
✔ Ne bacajte hranu
Gubici hrane se dešavaju na različitim nivoima lanca snabdevanja hranom. Prema FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu), postoji pet stupnjeva u kojima dolazi do gubitka hrane:
1. Poljoprivredna proizvodnja
2. Rukovanje i skladištenje nakon žetve
3. Obrada
4. Distribucija
5. Potrošnja
Budimo pažljiviji kao proizvođači dok koristimo naše prirodne resurse i budimo izbirljiviji u pogledu toga kako biramo hranu kao potrošači.