Zajedno za očuvanje prirode

Zajedno za očuvanje prirode

U poslednje vreme sve više govorimo o značaju očuvanja životne sredine, a pored toga se gotovo svakodnevno susrećemo sa informacijama o globalnim ciljevima održivog razvoja i o tome kako možemo da damo svoj doprinos ostvarenju ovih ciljeva.

29. 12. 2023. u 13:40UN cilj 13, 15

MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA: Sloboda, jednakost i pravda za sve

MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA: Sloboda, jednakost i pravda za sve

MEĐUNARODNI dan ljudskih prava se obeležava 10. decembra, na dan kada je 1948. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Ovaj dokument je prvi i najvažniji međunarodni akt koji je proglasio ljudska prava kao zajednički ideal i cilj svih naroda i država.

11. 12. 2023. u 07:26UN cilj 5, 10

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije

MEĐUNARODNI dan volontera obeležava se 5. decembra svake godine, sa ciljem da se ukaže na značaj i promoviše doprinos volontera u različitim oblastima. Ovaj dan je takođe prilika da se podstakne i podrži volonterski rad i angažman, kao i da se podigne svest o vrednostima i benefitima volontiranja za pojedince, zajednice i društvo u celini.

05. 12. 2023. u 15:56UN cilj 3,4,8,13,17

Misli zeleno

Zašto postoji dan Održive gastronomije - 18.jun?

Zato što ukoliko konzumirate lokalnu hranu koja je proizvedena na održiv način pravite razliku za svoju okolinu, životnu sredinu i ekonomiju. Do 2050. godine svet će imati preko 9 milijardi ljudi koji moraju da se prehrane, a podaci pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane izgubi ili baci. Trenutno ne koristimo naše okeane, šume i zemljište na održiv način. Održiva gastronomija nam može pomoći da brinemo o našoj planeti.


4 načina da praktikujete održivu gastronomiju:

✔ Kupujte od malih lokalnih proizvođača

✔ Probajte lokalnu hranu

✔ Kuvajte po tradicionalnim receptima sa lokalnim sastojcima

✔ Ne bacajte hranu

Gubici hrane se dešavaju na različitim nivoima lanca snabdevanja hranom. Prema FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu), postoji pet stupnjeva u kojima dolazi do gubitka hrane:
1. Poljoprivredna proizvodnja
2. Rukovanje i skladištenje nakon žetve
3. Obrada
4. Distribucija
5. Potrošnja

Budimo pažljiviji kao proizvođači dok koristimo naše prirodne resurse i budimo izbirljiviji u pogledu toga kako biramo hranu kao potrošači.

Info tabla

01

Šta označava CARPOOLING?

02

Ko su ekološki migranti?

03

Šta je održivi lanac snabdevanja?

04

Šta predstavlja regenerativna poljoprivreda?

05

Šta podrazumeva naked/nude pakovanje?

06

Digitalna trezvenost?