MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu
MEĐUNARODNI dan tolerancije se obeležava svake godine 16. novembra. Ustanovio ga je UNESCO, a prema Deklaraciji UN iz 1995. godine tolerancija je definisana kao prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanjima i vrednostima, imaju pravo da žive i budu to što jesu.
16. 11. 2023. u 10:41UN cilj 5, 17
SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti
SVETSKI dan borbe protiv dijabetesa je dan kada se svetska zajednica ujedinjuje u podizanju svesti o dijabetesu, njegovim uzrocima, posledicama i načinima prevencije i lečenja. Ovaj dan se obeležava 14. novembra, na rođendan Sera Frederika Bantinga, koji je zajedno sa Čarlsom Bestom otkrio insulin 1922. godine.
14. 11. 2023. u 12:22UN cilj 3
SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života
SVETSKI dan urbanističkog planiranja je prilika da se ukaže na to koliko urbanizam utiče na kvalitet života ljudi. Urbanizam je nauka i umetnost planiranja, projektovanja i upravljanja gradovima i naseljima, kako bi se obezbedio održiv, funkcionalan i lep prostor za stanovanje, rad i rekreaciju.
08. 11. 2023. u 09:14UN cilj 11
MEĐUNARODNI DAN NEGE I PODRŠKE: Aktivna briga za dobrobit svih ljudi
IMAJUĆI u vidu potrebu za ulaganjem u sistem pružanja nege i stvaranjem odgovornih, jakih i inkluzivnih sistema koji uključuju puno poštovanje ljudskih prava, a sa ciljem priznavanja, vrednovanja, smanjenja i preraspodele neplaćene nege i podrške, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je odlučila da 29. oktobar proglasi Međunarodnim danom nege i podrške.
30. 10. 2023. u 11:31UN cilj 3, 8, 17
ODRŽIVA ARHITEKTURA I GRADNJA: Važno je preuzeti odgovornost za uticaj koji vršimo na životnu sredinu
ARHITEKTURA je oblast koja nema budućnosti bez održivosti jer je veliki uticaj koji ona vrši kroz razna polja njene primene. Sve veća proizvodnja građevinskog materijala, intenzivnija izgradnja stambenih, poslovnih, industrijskih objekata negativno utiču na globalni ekosistem. Zato je izuzetno važno preuzeti odgovornost za uticaj koji arhitektura i gradnja vrše na životnu sredinu.
25. 10. 2023. u 11:14UN cilj 7, 11
SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE: Podizanje svesti o ovoj bolesti i podrška ženama
SVETSKI dan borbe protiv raka dojke obeležava se svake godine 24. oktobra sa ciljem podizanja svesti o ovoj bolesti koja pogađa milione žena širom sveta. Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena i drugi vodeći uzrok smrti od raka u svetu.
24. 10. 2023. u 13:31UN cilj 3
Zašto postoji dan Održive gastronomije - 18.jun?
Zato što ukoliko konzumirate lokalnu hranu koja je proizvedena na održiv način pravite razliku za svoju okolinu, životnu sredinu i ekonomiju. Do 2050. godine svet će imati preko 9 milijardi ljudi koji moraju da se prehrane, a podaci pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane izgubi ili baci. Trenutno ne koristimo naše okeane, šume i zemljište na održiv način. Održiva gastronomija nam može pomoći da brinemo o našoj planeti.
4 načina da praktikujete održivu gastronomiju:
✔ Kupujte od malih lokalnih proizvođača
✔ Probajte lokalnu hranu
✔ Kuvajte po tradicionalnim receptima sa lokalnim sastojcima
✔ Ne bacajte hranu
Gubici hrane se dešavaju na različitim nivoima lanca snabdevanja hranom. Prema FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu), postoji pet stupnjeva u kojima dolazi do gubitka hrane:
1. Poljoprivredna proizvodnja
2. Rukovanje i skladištenje nakon žetve
3. Obrada
4. Distribucija
5. Potrošnja
Budimo pažljiviji kao proizvođači dok koristimo naše prirodne resurse i budimo izbirljiviji u pogledu toga kako biramo hranu kao potrošači.