DAN SVESTI O GUBITKU I RASIPANJU HRANE: Iako jedan deo stanovnika planete gladuje, skoro trećina prehrambenih proizvoda završi na deponijama

DAN SVESTI O GUBITKU I RASIPANJU HRANE: Iako jedan deo stanovnika planete gladuje, skoro trećina prehrambenih proizvoda završi na deponijama

MEĐUNARODNI dan svesti o gubitku i rasipanju hrane je globalna inicijativa čiji je cilj da podigne svest o problemu koji utiče na milione ljudi, životnu sredinu i ekonomiju. Ovaj dan se obeležava 29. septembra svake godine, počevši od 2020. godine, kada ga je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

29. 09. 2023. u 13:00UN cilj 1, 2, 12

SVETSKI DAN DOBROČINSTVA: Moć promene koja počiva u našim rukama

SVETSKI DAN DOBROČINSTVA: Moć promene koja počiva u našim rukama

SVETSKI dan dobročinstva, koji se obeležava svake godine 5. septembra, predstavlja priliku da se istaknu pozitivni uticaji i akcije dobročinstva širom sveta. Ovaj dan nas podseća da svako može da doprinese boljem svetu, bez obzira da li je reč o malim ili velikim gestovima ljubaznosti, solidarnosti i pomoći.

05. 09. 2023. u 18:42UN cilj 1, 2, 17

Misli zeleno

Zašto postoji dan Održive gastronomije - 18.jun?

Zato što ukoliko konzumirate lokalnu hranu koja je proizvedena na održiv način pravite razliku za svoju okolinu, životnu sredinu i ekonomiju. Do 2050. godine svet će imati preko 9 milijardi ljudi koji moraju da se prehrane, a podaci pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane izgubi ili baci. Trenutno ne koristimo naše okeane, šume i zemljište na održiv način. Održiva gastronomija nam može pomoći da brinemo o našoj planeti.


4 načina da praktikujete održivu gastronomiju:

✔ Kupujte od malih lokalnih proizvođača

✔ Probajte lokalnu hranu

✔ Kuvajte po tradicionalnim receptima sa lokalnim sastojcima

✔ Ne bacajte hranu

Gubici hrane se dešavaju na različitim nivoima lanca snabdevanja hranom. Prema FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu), postoji pet stupnjeva u kojima dolazi do gubitka hrane:
1. Poljoprivredna proizvodnja
2. Rukovanje i skladištenje nakon žetve
3. Obrada
4. Distribucija
5. Potrošnja

Budimo pažljiviji kao proizvođači dok koristimo naše prirodne resurse i budimo izbirljiviji u pogledu toga kako biramo hranu kao potrošači.

Info tabla

01

Šta označava CARPOOLING?

02

Ko su ekološki migranti?

03

Šta je održivi lanac snabdevanja?

04

Šta predstavlja regenerativna poljoprivreda?

05

Šta podrazumeva naked/nude pakovanje?

06

Digitalna trezvenost?