ODRŽIVA ZAŠTITA OD POŽARA: Važnost integrisanog pristupa koji kombinuje preventivne mere, brzu reakciju i tehnološki napredne strategije

ODRŽIVA ZAŠTITA OD POŽARA: Važnost integrisanog pristupa koji kombinuje preventivne mere, brzu reakciju i tehnološki napredne strategije

ODRŽIVOST postaje ključna komponenta u svim aspektima života, uključujući i zaštitu od požara. Požari predstavljaju ozbiljnu pretnju po ljudske živote, imovinu i životnu sredinu. Stoga je veoma važno da razvijemo održive metode i postupke za zaštitu od požara, koji će smanjiti rizik od požara i minimizirati negativne ekološke i društvene posledice.

29. 08. 2023. u 15:55UN cilj 13, 15

EKO TERETANE: Inovativno rešenje za promociju održivog vežbanja

EKO TERETANE: Inovativno rešenje za promociju održivog vežbanja

"MENS sana in corpore sano" je latinska izreka koju svi znamo. Ali, koliko je se pridržavamo? Ako zaista vodimo računa o zdravlju svog tela i svesni smo da je fizička aktivnost neophodna za naše opšte zdravlje i dobro raspoloženje, svesni smo i toga da mesta na kojima vežbamo, uključujući i teretane, treba da promovišu zdrav način života. Zato se u modernom dobu sve više radi na implementaciji koncepta ekoloških teretana koje promovišu vežbanje u uslovima koji su potpuno ekološki prihvatljivi.

25. 08. 2023. u 22:27UN cilj 3, 11

UMETNOST KAO MOĆNO ORUŽJE: Kreativno sredstvo za transformaciju sveta ka boljoj budućnosti

UMETNOST KAO MOĆNO ORUŽJE: Kreativno sredstvo za transformaciju sveta ka boljoj budućnosti

ODRŽIVA umetnost se odnosi na kreativnost u pronalaženju novih načina stvaranja umetnosti koja može da koristi očuvanju životne sredine. Umetnici ovog pravca to uspevaju korišćenjem prirodnih materijala ili širenjem svesti o održivom razvoju. Postoje dva međusobno povezana pravca održive umetnosti: umetnost koja se stvara korišćenjem održivih materijala i umetnost koja podstiče razgovor o održivosti.

24. 08. 2023. u 19:19UN cilj 11

Misli zeleno

Zašto postoji dan Održive gastronomije - 18.jun?

Zato što ukoliko konzumirate lokalnu hranu koja je proizvedena na održiv način pravite razliku za svoju okolinu, životnu sredinu i ekonomiju. Do 2050. godine svet će imati preko 9 milijardi ljudi koji moraju da se prehrane, a podaci pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane izgubi ili baci. Trenutno ne koristimo naše okeane, šume i zemljište na održiv način. Održiva gastronomija nam može pomoći da brinemo o našoj planeti.


4 načina da praktikujete održivu gastronomiju:

✔ Kupujte od malih lokalnih proizvođača

✔ Probajte lokalnu hranu

✔ Kuvajte po tradicionalnim receptima sa lokalnim sastojcima

✔ Ne bacajte hranu

Gubici hrane se dešavaju na različitim nivoima lanca snabdevanja hranom. Prema FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu), postoji pet stupnjeva u kojima dolazi do gubitka hrane:
1. Poljoprivredna proizvodnja
2. Rukovanje i skladištenje nakon žetve
3. Obrada
4. Distribucija
5. Potrošnja

Budimo pažljiviji kao proizvođači dok koristimo naše prirodne resurse i budimo izbirljiviji u pogledu toga kako biramo hranu kao potrošači.

Info tabla

01

Šta označava CARPOOLING?

02

Ko su ekološki migranti?

03

Šta je održivi lanac snabdevanja?

04

Šta predstavlja regenerativna poljoprivreda?

05

Šta podrazumeva naked/nude pakovanje?

06

Digitalna trezvenost?