Uz podršku NIS-a udvostručeni kapaciteti za proces vantelesne oplodnje na Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“

Uz podršku NIS-a udvostručeni kapaciteti za proces vantelesne oplodnje na Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“

U OKVIRU društveno odgovornog programa „Zajednici zajedno“ kompanija NIS je pružila podršku Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ opremanjem embriološke laboratorije savremenim aparatima vrednim više od 11,6 miliona dinara, koji će doprineti povećanju kapaciteta ove ustanove za sprovođenje postupaka vantelesne oplodnje.

20. 06. 2023. u 15:41UN cilj 3

DAN ODRŽIVE GASTRONOMIJE: Umetnost hrane i življenja

DAN ODRŽIVE GASTRONOMIJE: Umetnost hrane i življenja

GASTRONOMIJA doprinosi celokupnom održivom razvoju širom sveta. Takođe, potvrđuje da su sve kulture i civilizacije ključni faktori u održivom razvoju. Uvidevši značaj i ulogu koju gastronomija može odigrati na svetskom nivou, UN su odredile 18. jun kao Svetski dan održive gastronomije.

19. 06. 2023. u 16:58UN cilj 2,3,12

Misli zeleno

Zašto postoji dan Održive gastronomije - 18.jun?

Zato što ukoliko konzumirate lokalnu hranu koja je proizvedena na održiv način pravite razliku za svoju okolinu, životnu sredinu i ekonomiju. Do 2050. godine svet će imati preko 9 milijardi ljudi koji moraju da se prehrane, a podaci pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane izgubi ili baci. Trenutno ne koristimo naše okeane, šume i zemljište na održiv način. Održiva gastronomija nam može pomoći da brinemo o našoj planeti.


4 načina da praktikujete održivu gastronomiju:

✔ Kupujte od malih lokalnih proizvođača

✔ Probajte lokalnu hranu

✔ Kuvajte po tradicionalnim receptima sa lokalnim sastojcima

✔ Ne bacajte hranu

Gubici hrane se dešavaju na različitim nivoima lanca snabdevanja hranom. Prema FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu), postoji pet stupnjeva u kojima dolazi do gubitka hrane:
1. Poljoprivredna proizvodnja
2. Rukovanje i skladištenje nakon žetve
3. Obrada
4. Distribucija
5. Potrošnja

Budimo pažljiviji kao proizvođači dok koristimo naše prirodne resurse i budimo izbirljiviji u pogledu toga kako biramo hranu kao potrošači.

Info tabla

01

Šta označava CARPOOLING?

02

Ko su ekološki migranti?

03

Šta je održivi lanac snabdevanja?

04

Šta predstavlja regenerativna poljoprivreda?

05

Šta podrazumeva naked/nude pakovanje?

06

Digitalna trezvenost?