![ULAGANJE I PODRŠKA ZAJEDNICI: Velike kompanije dele iste vrednosti i uverenja sa lokalnom zajednicom, pružajući joj podršku ULAGANJE I PODRŠKA ZAJEDNICI: Velike kompanije dele iste vrednosti i uverenja sa lokalnom zajednicom, pružajući joj podršku](/data/images/2020-09-18/22158_tan2020-9-10-172810997-12_kf.jpg?time=1688385063)
ULAGANJE I PODRŠKA ZAJEDNICI: Velike kompanije dele iste vrednosti i uverenja sa lokalnom zajednicom, pružajući joj podršku
SPREČAVANjE siromaštva, zaštita klime i životne sredine, kao i osiguranje mogućnosti da svi ljudi žive u prosperitetu i miru, osnovni su motiv Ciljeva održivog razvoja koje su definisale i objavile Ujedinjene nacije, uz globalni poziv na akciju svim odgovornim društvenim akterima.
30. 06. 2023. u 14:53UN cilj 11
![SPORT: Moćno oruđe za jačanje društvenih veza i promovisanje održivog razvoja SPORT: Moćno oruđe za jačanje društvenih veza i promovisanje održivog razvoja](/data/images/2023-06-14/362953_1686708091224-gsdibfq4qony9ujoieym-cropped_kf.jpg?time=1687803953)
SPORT: Moćno oruđe za jačanje društvenih veza i promovisanje održivog razvoja
SPORT ima moć da promeni svet jer snažno utiče na jačanje društvenih veza i promovisanje održivog razvoja, mira, solidarnosti i poštovanja.
26. 06. 2023. u 20:25UN cilj 3,4,5,8,11
![Uz podršku NIS-a udvostručeni kapaciteti za proces vantelesne oplodnje na Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ Uz podršku NIS-a udvostručeni kapaciteti za proces vantelesne oplodnje na Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“](/data/images/2023-06-20/365580_foto-nis-1_kf.jpg?time=1687419968)
Uz podršku NIS-a udvostručeni kapaciteti za proces vantelesne oplodnje na Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“
U OKVIRU društveno odgovornog programa „Zajednici zajedno“ kompanija NIS je pružila podršku Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ opremanjem embriološke laboratorije savremenim aparatima vrednim više od 11,6 miliona dinara, koji će doprineti povećanju kapaciteta ove ustanove za sprovođenje postupaka vantelesne oplodnje.
20. 06. 2023. u 15:41UN cilj 3
![DAN ODRŽIVE GASTRONOMIJE: Umetnost hrane i življenja DAN ODRŽIVE GASTRONOMIJE: Umetnost hrane i življenja](/data/images/2023-06-16/363970_untitled_kf.jpg?time=1687186712)
DAN ODRŽIVE GASTRONOMIJE: Umetnost hrane i življenja
GASTRONOMIJA doprinosi celokupnom održivom razvoju širom sveta. Takođe, potvrđuje da su sve kulture i civilizacije ključni faktori u održivom razvoju. Uvidevši značaj i ulogu koju gastronomija može odigrati na svetskom nivou, UN su odredile 18. jun kao Svetski dan održive gastronomije.
19. 06. 2023. u 16:58UN cilj 2,3,12
![Prvotimci KK Partizan u druženju sa mališanima iz SOS Dečijeg sela Kraljevo Prvotimci KK Partizan u druženju sa mališanima iz SOS Dečijeg sela Kraljevo](/data/images/2023-06-14/363200_img-7869_kf.jpg?time=1687420890)
Prvotimci KK Partizan u druženju sa mališanima iz SOS Dečijeg sela Kraljevo
DECA koju podržava SOS Dečije selo Kraljevo imala su priliku da se druže sa košarkašima KK „Partizan”, u okviru projekta koji realizuje kompanija NIS pod nazivom „Svi smo jedan tim.“
14. 06. 2023. u 18:05UN cilj 17
![RADNI DAN ZA PRIRODU: NIS-ovi volonteri u akciji čišćenja Fruške gore RADNI DAN ZA PRIRODU: NIS-ovi volonteri u akciji čišćenja Fruške gore](/data/images/2023-06-06/359665_nis3_kf.jpg?time=1686055674)
"RADNI DAN ZA PRIRODU": NIS-ovi volonteri u akciji čišćenja Fruške gore
ČLANOVI Kluba volontera kompanije NIS i ove godine odazvali su se pozivu da učestvuju u akciji čišćenja i uređenja Nacionalnog parka „Fruška gora“ koja je povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, održana pod nazivom „Radni dan za prirodu“.
06. 06. 2023. u 13:47UN cilj 11, 13
![Misli zeleno](/files/img/odrziva-gastronomija.png?a=1234567)
Zašto postoji dan Održive gastronomije - 18.jun?
Zato što ukoliko konzumirate lokalnu hranu koja je proizvedena na održiv način pravite razliku za svoju okolinu, životnu sredinu i ekonomiju. Do 2050. godine svet će imati preko 9 milijardi ljudi koji moraju da se prehrane, a podaci pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane izgubi ili baci. Trenutno ne koristimo naše okeane, šume i zemljište na održiv način. Održiva gastronomija nam može pomoći da brinemo o našoj planeti.
4 načina da praktikujete održivu gastronomiju:
✔ Kupujte od malih lokalnih proizvođača
✔ Probajte lokalnu hranu
✔ Kuvajte po tradicionalnim receptima sa lokalnim sastojcima
✔ Ne bacajte hranu
Gubici hrane se dešavaju na različitim nivoima lanca snabdevanja hranom. Prema FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu), postoji pet stupnjeva u kojima dolazi do gubitka hrane:
1. Poljoprivredna proizvodnja
2. Rukovanje i skladištenje nakon žetve
3. Obrada
4. Distribucija
5. Potrošnja
Budimo pažljiviji kao proizvođači dok koristimo naše prirodne resurse i budimo izbirljiviji u pogledu toga kako biramo hranu kao potrošači.