![SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA: Alarmantni podaci o pušenju među omladinom SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA: Alarmantni podaci o pušenju među omladinom](/data/images/2023-05-11/350187_zabrana-pusenja-zabranjeno-pusenje-cigarete_kf.jpg?time=1685453827)
SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA: Alarmantni podaci o pušenju među omladinom
SVAKE godine, 31. maja, obeležava se Svetski dan bez duvanskog dima kako bi se podigla svest javnosti o razornim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posledicama pušenja i pojačali napori koji bi rezultirali prestankom pušenja.
31. 05. 2023. u 11:36UN cilj 3
![NEZAUSTAVLJIVI U HUMANOSTI: Volonteri pružaju pomoć deci NEZAUSTAVLJIVI U HUMANOSTI: Volonteri pružaju pomoć deci](/data/images/2023-05-28/356330_untitled_kf.jpg?time=1685970406)
NEZAUSTAVLJIVI U HUMANOSTI: Volonteri pružaju pomoć deci
VOLONTIRANjE predstavlja dobrovoljno angažovanje pojedinaca bez novčane naknade radi opšteg interesa, za opšte dobro ili dobro drugih ljudi. To je angažovanje pojedinca na najhumaniji i najlepši način.
30. 05. 2023. u 14:00UN cilj 11, 17
![GRADNJA DEPONIJE KALENIĆ ZA MESEC DANA: Najveća ekološka investicija u Srbiji GRADNJA DEPONIJE KALENIĆ ZA MESEC DANA: Najveća ekološka investicija u Srbiji](/data/images/2023-05-24/354578_lokacija-buduce-deponije-kalenic-ub-0609-2021-02-foto-eko-tamnava_kf.jpg?time=1685021116)
GRADNJA DEPONIJE "KALENIĆ" ZA MESEC DANA: Najveća ekološka investicija u Srbiji
Izgradnja Regionalne deponije komunalnog otpada u Kaleniću kod Uba – trenutno najveće investicije u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine – počinje krajem juna, ili početkom jula.
25. 05. 2023. u 14:00UN cilj 11, 12
![MEĐUNARODNI DAN MUZEJA: Brojne kulturne ustanove otvorile vrata u sklopu manifestacije Muzeji za 10 MEĐUNARODNI DAN MUZEJA: Brojne kulturne ustanove otvorile vrata u sklopu manifestacije Muzeji za 10](/data/images/2022-04-26/220826_muzeji-za-10-siv_kf.jpg?time=1685453738)
MEĐUNARODNI DAN MUZEJA: Brojne kulturne ustanove otvorile vrata u sklopu manifestacije "Muzeji za 10"
MEĐUNARODNI savet muzeja (IKOM) je 18. maja 1977. godine prvi put organizovao Međunarodni dan muzeja i od tog datuma se ova manifestacija obeležava jednom godišnje, u više od 150 država širom sveta.
23. 05. 2023. u 15:12UN cilj 3, 13, 15
![URBANI VRTOVI SVE POPULARNIJI: Sjajan korak ka razvoju održivosti gradova URBANI VRTOVI SVE POPULARNIJI: Sjajan korak ka razvoju održivosti gradova](/data/images/2023-05-16/351956_21-terase_kf.jpg?time=1684409750)
URBANI VRTOVI SVE POPULARNIJI: Sjajan korak ka razvoju održivosti gradova
URBANI zeleni vrtovi su oaze zelenila u urbanim (gradskim) sredinama. Tu spadaju parkovi i manje zelene površine, zelenilo oko puteva, drvoredi, gradske šume, ali i zelenilo na zgradama i privatne bašte i dvorišta.
19. 05. 2023. u 13:35UN cilj 11, 13
![SVETSKI DAN PČELA: Košnice pune meda na krovovima Beograda SVETSKI DAN PČELA: Košnice pune meda na krovovima Beograda](/data/images/2023-05-16/351997_103950-zan-luj-falkonij-0306-2021-30-f_kf.jpg?time=1684485415)
SVETSKI DAN PČELA: Košnice pune meda na krovovima Beograda
GENERALNA skupština Ujedinjenih nacija je, 20. decembra 2017, usvojila predlog Saveza pčelara Republike Slovenije da se 20. maj obeležava kao Svetski dan pčela. Inicijativu koju su podneli slovenački pčelari podržala je i Srbija imajući u vidu sličan stepen razvoja i značaj pčelarstva u obe zemlje.
19. 05. 2023. u 10:36 >> 10:36UN cilj 11, 15
![Misli zeleno](/files/img/odrziva-gastronomija.png?a=1234567)
Zašto postoji dan Održive gastronomije - 18.jun?
Zato što ukoliko konzumirate lokalnu hranu koja je proizvedena na održiv način pravite razliku za svoju okolinu, životnu sredinu i ekonomiju. Do 2050. godine svet će imati preko 9 milijardi ljudi koji moraju da se prehrane, a podaci pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane izgubi ili baci. Trenutno ne koristimo naše okeane, šume i zemljište na održiv način. Održiva gastronomija nam može pomoći da brinemo o našoj planeti.
4 načina da praktikujete održivu gastronomiju:
✔ Kupujte od malih lokalnih proizvođača
✔ Probajte lokalnu hranu
✔ Kuvajte po tradicionalnim receptima sa lokalnim sastojcima
✔ Ne bacajte hranu
Gubici hrane se dešavaju na različitim nivoima lanca snabdevanja hranom. Prema FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu), postoji pet stupnjeva u kojima dolazi do gubitka hrane:
1. Poljoprivredna proizvodnja
2. Rukovanje i skladištenje nakon žetve
3. Obrada
4. Distribucija
5. Potrošnja
Budimo pažljiviji kao proizvođači dok koristimo naše prirodne resurse i budimo izbirljiviji u pogledu toga kako biramo hranu kao potrošači.