![MEĐUNARODNI DAN ŽIVOTA U MIRU: Ujedinjeni u različitostima MEĐUNARODNI DAN ŽIVOTA U MIRU: Ujedinjeni u različitostima](/data/images/2023-05-11/349904_earth-ga0378d2ee-1920-696x492_kf.jpg?time=1684332737)
MEĐUNARODNI DAN ŽIVOTA U MIRU: Ujedinjeni u različitostima
GENERALNA skupština UN odredila je 16. maj kao Međunarodni dan zajedničkog života u miru, kako bi taj dan bio poruka da se bez prestanka moramo boriti za mir, toleranciju, zajedništvo, međusobno razumevanje i razmenu mišljenja.
18. 05. 2023. u 11:17UN cilj 16
![SVETSKI DAN TELEKOMUNIKACIJA I INFORMACIONOG DRUŠTVA: Ubrzanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima SVETSKI DAN TELEKOMUNIKACIJA I INFORMACIONOG DRUŠTVA: Ubrzanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima](/data/images/2021-11-20/162174_shutterstock-1136056847_kf.jpg?time=1684319555)
SVETSKI DAN TELEKOMUNIKACIJA I INFORMACIONOG DRUŠTVA: Ubrzanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima
SVETSKI dan telekomunikacija i informacionog društva obeležava se 17. maja svake godine. Ovaj dan je ustanovljen u cilju podizanja svesti o važnosti informacionih i komunikacionih tehnologija i njihovog doprinosa društvenom i ekonomskom razvoju.
17. 05. 2023. u 12:24UN cilj 9
![POMOZITE NEKOM U BORBI ZA ŽIVOT: Danas je nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi POMOZITE NEKOM U BORBI ZA ŽIVOT: Danas je nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi](/data/images/2022-05-25/230846_shutterstock-541600759_kf.jpg?time=1683895633)
POMOZITE NEKOM U BORBI ZA ŽIVOT: Danas je nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi
NACIONALNI dan dobrovoljnih davalaca krvi tradicionalno se, u Srbiji, obeležava svake godine 11. maja. Cilj ovog dana je da se oda priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi koji ovim nesebičnim činom spasavaju mnogima život.
11. 05. 2023. u 10:00UN cilj 3
![KRETANJEM DO ZDRAVLJA: Kompanija NIS organizuje sportske aktivnosti za zaposlene KRETANJEM DO ZDRAVLJA: Kompanija NIS organizuje sportske aktivnosti za zaposlene](/data/images/2021-01-07/53547_w-54009751_kf.jpg?time=1683812609)
KRETANJEM DO ZDRAVLJA: Kompanija NIS organizuje sportske aktivnosti za zaposlene
SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) je u cilju podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja dana 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obeležavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti.
10. 05. 2023. u 15:00UN cilj 3
![SVETSKI DAN BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU SVETSKI DAN BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU](/data/images/2020-10-08/28012_h-56021837_kf.jpg?time=1683556994)
SVETSKI DAN BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU
BEZBEDNO i zdravo radno okruženje je osnovni princip i pravo svih zaposlenih na poslu.
28. 04. 2023. u 10:00UN cilj 3, 8
![Ulaganje u društveno odgovorno poslovanje Ulaganje u društveno odgovorno poslovanje](/data/images/2023-04-27/345004_businesspeople-working-graph-with-various-natural-resources-icon-desk_kf.jpg?time=1683556958)
Ulaganje u društveno odgovorno poslovanje
DRUŠTVENO odgovorno poslovanje (Corporate Social Responsibility ) CSR je vrsta samoregulacije koja pokazuje odgovornost i posvećenost kompanije unapređenju društvenog i ekološkog blagostanja zajednica i društva u celini.
27. 04. 2023. u 10:00UN cilj 7, 11
![Misli zeleno](/files/img/odrziva-gastronomija.png?a=1234567)
Zašto postoji dan Održive gastronomije - 18.jun?
Zato što ukoliko konzumirate lokalnu hranu koja je proizvedena na održiv način pravite razliku za svoju okolinu, životnu sredinu i ekonomiju. Do 2050. godine svet će imati preko 9 milijardi ljudi koji moraju da se prehrane, a podaci pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane izgubi ili baci. Trenutno ne koristimo naše okeane, šume i zemljište na održiv način. Održiva gastronomija nam može pomoći da brinemo o našoj planeti.
4 načina da praktikujete održivu gastronomiju:
✔ Kupujte od malih lokalnih proizvođača
✔ Probajte lokalnu hranu
✔ Kuvajte po tradicionalnim receptima sa lokalnim sastojcima
✔ Ne bacajte hranu
Gubici hrane se dešavaju na različitim nivoima lanca snabdevanja hranom. Prema FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu), postoji pet stupnjeva u kojima dolazi do gubitka hrane:
1. Poljoprivredna proizvodnja
2. Rukovanje i skladištenje nakon žetve
3. Obrada
4. Distribucija
5. Potrošnja
Budimo pažljiviji kao proizvođači dok koristimo naše prirodne resurse i budimo izbirljiviji u pogledu toga kako biramo hranu kao potrošači.