VASPITANJE DECE: Kako da lako naučite najmlađe da vrednuju novac (FOTO)

Bojana Jovanović

12. 07. 2024. u 12:00

NIKADA nije prerano da počnete da učite vaše dete kako da vrednuje novac, uključujući i to na koji način bi moglo da ga uštedi, jer će kada odraste biti sposobno mudrije da ga troši.

ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ: Како да лако научите најмлађе да вреднују новац (ФОТО)

Foto Shutterstock

Nikada nije prerano da počnete da učite vaše dete kako da vrednuje novac, uključujući i to na koji način bi moglo da ga uštedi, jer će kada odraste biti sposobno mudrije da ga troši. I u najranijem detinjstvu mališani bi morali da poštuju novac, a ako im objasnite principe odgovornog upravljanja njime imaće mnogo više prilika da napreduju kada odrastu. Donosimo vam nekoliko saveta kako da ih, na zabavan način, tome naučite.

Uz pomoć matematike. Kada dete krene u školu i počne da shvata osnove matematike, odmah počnite da ga učite o novcu, uz konkretne primere i vežbe. Zabavljajte se igrama koje uključuju banknote, poput monopola, ili pristupite nekoj od njih putem interneta. Razaznavajte različite kovanice, brojite ih zajedno i pokažite detetu kako da vrati kusur. Tako će lako shvatiti kako da barata „kešom“ kada dođe vreme za to.

Nabavite „kasicu prasicu“. Na ovaj jednostavan način vaš naslednik shvatiće važnost štednje i uživaće u svojoj ušteđevini, kada se „nakupi“. A da bi se to dogodilo, ohrabrite ga da do određenog datuma sakupi tačno određenu svotu. Pretvorite sve u zabavu – prilikom svečanog otvaranja kasice napravite pompu, uz veselu muziku izručite ušteđevinu malom štediši u ruke, pa zajedno nacrtajte tabelu i u prvom polju upišite datum i iznos „podignutog“ novca. Deca lakše pamte uz vizuelne zapise, a na ovaj način će moći i da prati kako mu „prihodovanje“ raste iz meseca u mesec (svaki od njih obojite različito).

Približite mu instituciju banke. Odvedite vašeg mališana u banku i otvorite štedni račun na njegovo ime. Pustite ga da sam pregovara sa službenikom poslovnice, naravno, uz vašu pomoć. Naučite ga u hodu šta znači koja reč u ugovoru koji ćete potpisati, kao i kakva su mu prava i obaveze. Ako želite, obavežite ga da uplaćuje određenu svotu nedeljno ili mesečno. Već samo otvaranje sopstvenog štednog računa predstavljaće svojevrsni uspeh i veliko dostignuće za vašeg malog člana porodice, što će ga dodatno motivisati da još više uštedi.

Ohrabrite ga i planirajte kako da troši. Pravljenje planova na šta će potrošiti ušteđeni novac podstiče decu u tome da ostvare zadati cilj, odnosno dostignu željenu sumu. Podstičite ih da sanjaju velike snove, koji će se u njihovom slučaju najčešće materijalizovati kroz vredne igračke, i malo-malo ih ohrabrujte dok su na putu sticanja dovoljne količine novca za to. Kada prvi put sam od svog novca kupi željenu stvar, vaš mališan će „pucati“ od ponosa i sigurni smo da taj osećaj neće zaboraviti do kraja života.

Idite zajedno u šoping. Pre toga detetu dajte u ruke određenu svotu novca i pustite ga da je, pod vašim nadzorom, potroši na nešto po svom izboru. Sve i da vam se predmet njegovog interesovanja ne dopadne, pustite ga da kupi, šaleći se usput na taj račun. Tako će shvatiti da je zabavniji deo sticanja novca upravo njegovo trošenje. Ukoliko poželi da kupi nešto što je van njegovih mogućnosti, objasnite mu da bi trebalo da bude skromnije i strpljivije, jer će, vremenom, sakupiti dovoljno gotovine i za to. Objasnite mu da ni vas šef ne plaća unapred i da mora da troši u skladu sa svojim mogućnostima. Istovremeno, podučite ga kako da napravi prioritete prilikom kupovine. Zarad podsticaja za što brže sakupljanje novca, možete početi da mu plaćate simboličan iznos za obavljanje kućnih poslova. Pa, kako se vremenom bude izveštio, i „plata“ će mu rasti. A vi ćete imati bar malo više vremena za sebe.

antrfile

Odlazak u samoposlugu

Već sa pet godina vaš mališan može sam da počne da ide u prodavnicu po najosnovnije potrepštine. Počnite prvo sa po jednom stavkom na spisku, pa ga vremenom proširite na tri-četiri artikla. Onoliko koliko može vaš mali pomoćnik da zapamti i donese kući, bez ičije pomoći. Naučite ga kako da pažljivo čuva novac da mu ne bi ispao negde usput i za odlazak u svaku treću kupovinu nagradite ga slatkišom po želji. Ovako, ne samo da će steći svest o vrednosti novca, već će početi da izgrađuje radne navike, odnosno formira odnos prema svakodnevnim obavezama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)