ZAŠTITITE MALIŠANE DOK SU NA PLAŽI: Prsluk glavu čuva, pesak gori tabane

Bojana Jovanović

01. 08. 2024. u 18:45

RADOSNO se brčkate sa svojom decom u moru, srećni ste dok ih gledate kako grade zamkove u pesku, uživate sunčajući se.

ЗАШТИТИТЕ МАЛИШАНЕ ДОК СУ НА ПЛАЖИ: Прслук главу чува, песак гори табане

Foto Shutterstock

Nema ničeg lepšeg na letnjem odmoru od odlaska na plažu! Bilo da je reč o moru, ili izletu na reku i jezero. Ali, pre nego što ubacite mali frižider sa voćem i sladolem u gepek, pročitajte kako da na najbolji način zaštitite svoje najmlađe, pa i celu porodicu, tokom boravka na obali.

Izaberite odgovarajući kupaći kostim. Iako bi plavi kupaći kostim vašem mališanu preslatko stajao, to nije „najsigurnija“ boja za plažu, pokazalo je nedavno istraživanje Alive solutions, kompanije specijalizovane za bezbednost na vodi. Testirali su vidljivost 14 kupaćih kostima različitih boja i dezena u bazenu i jezeru. Otkrili su da su samo neonsko žuti, zeleni i narandžasti i dalje vidljivi ispod površine vode od 45 centimetara, a sitnije dezenirani oblici bolje se vide od krupnijih.

Foto: Printskrin Youtube/ daja1985

Ponesite mnogo vode. Zahvaljujući većoj površini u odnosu na zapreminu, bebe i mala deca su u većem riziku od dehidracije na plaži nego vi. Osim toga, mališani često ne mogu ili ne umeju da vam kažu da su žedni. Zbog toga je izuzetno važno da spakujete veliku količinu vode i voća/povrća, koje je sadrži, kao što su lubenica, dinja, jagode, breskve ili krastavac. Napravite pauzu za vodu ili voće na svakih 20 minuta.

Deci između prve i treće godine potrebne su oko četiri šolje pića dnevno, uključujući i vodu, a onima između četvrte i osme treba jedna više u toku dana. Povećajte ove količine tokom izuzetno toplih dana na plaži. Da biste dobro hidrirali bebu uzrasta od šest do 12 meseci, ponudite joj od 120 do 240 ml vode dnevno. Bebe mlađe od šest meseci dobijaju svu potrebnu hidrataciju kroz majčino mleko ili zamensku formulu za njega.

Foto A. Panajotović

Izaberite najbezbednije mesto. Kada posmatrate plažu, ne razmišljajte samo o tome gde biste da položite peškire, već i gde ćete se igrati u vodi. To znači da bi uvek trebalo da: izbegavate kupanje u blizini molova, stubova ili čamaca. Opasne struje često nastaju u blizini stubova i drugih za podvodno tlo pričvršćenih objekata, koje vas ili dete mogu „povući“ pod vodu, ili direktno u njih. Dok se kupate uvek budite najmanje 60 metara udaljeni od ovih prepreka.

Takođe, nađite zaštićeno područje, u blizini spasilaca i obratite pažnju na boju istaknute zastavice, da možda ne signalizira opasnost. Ako ima jačeg vetra, kupajte se i zajedno igrajte u zalivu, jer su tamo talasi mnogo manji. Ukoliko postoji spasilac, raspitajte se koja je temperatura vode tog dana. Idealna temperatura vode za decu koja plivaju je 27 do 30 stepeni, a bebe se najprijatnije osećaju kad je još malo toplija. Imajte na umu da hladna voda snižava telesnu temperaturu do četiri puta brže od hladnog vazduha, što može dovesti do „hladnog šoka“ koji je opasan po disanje, rad srca i krvni pritisak. Raspitajte se i postoje li podvodne opasnosti na koje bi trebalo da obratite pažnju, poput grebena, stena, gustog podvodnog rastinja, iznenadnih prelaza iz plićaka u duboku vodu...

Foto. V. N.

Stavite prsluk za spasavanje. Ti slatki leptirići na naduvavanje sa junacima iz crtaća, na rukama vašeg deteta, neće ga zaštiti od utapanja, ako ne daj Bože bude bilo u takvoj opasnosti. Ali zato prsluk za spasavanje hoće, ukoliko je sertifikovan za to (proverite etiketu!), a uz to mališan vam je uvek nadohvat ruke. Za dečicu mlađu od pet godina izaberite prsluk za spasavanje koji ima kaiš između nogu i oslonac za glavu kako bi je držao podignutom, a lice van vode.

Obratite pažnju na pesak. Druženje na peščanoj plaži deluje bezbednije od kupanja u vodi, i često je tako. Ali važno je imati na umu ove potencijalne opasnosti: rupa od peska može da se uruši dok je dete u njoj. Ako vaš mališan voli da kopa po pesku, uverite se da je rupa visine samo do njegovih kolena. Dublje kopanje može dovesti dete u opasnost da se nađe zatrpano u pesku. Istraživanja pokazuju da kada dete bude „uhvaćeno“ u urušenom pesku, lako može da se potpuno zatrpa u njemu, ne ostavljajući trag na tom mestu. Zvuči malo verovatno da se to desi, ali zabeleženo je više smrtnih slučajeva u rupama u pesku nego u napadima ajkula!

Foto: N.Živanović

Takođe, obratite pažnju na temperaturu peska, ne dozvolite da vas nešto hladnije vreme zavara. Površina peska može biti toplija od 38 stepeni čak i kada je temperatura vazduha samo 23! To znači da kada su temperature oko 33 stepena, pesak može biti topliji od 48 Celzijusa, zbog čega dete obavezno mora da ima obuću za plažu/vodu.

Naravno, ne zaboravite na kreme za sunčanje i na to da bi trebalo da ih što češće nanosite ponovo, kako na kožu svojih naslednika, tako i na svoju. Jer, potvrđeno je da između 55 i 72 odsto dece izgori svake godine. Dobijanje samo jedne ozbiljnije opekotine od sunca, u vidu plikova, u detinjstvu ili adolescenciji više nego duplo povećava šanse deteta da dobije melanom kasnije tokom života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE KARIJEV SIN? Osvajao medalje sa reprezentacijom Nemačke, oženio lepoticu (FOTO)