MINERALI: Važnost joda u ishrani

Bojana Jovanović

08. 05. 2025. u 18:27

Često je zapostavljen a veoma važan. Jod je esencijalni mineral neophodan za proizvodnju hormona štitne žlezde, koji regulišu metabolizam, rast i razvoj mozga.

МИНЕРАЛИ: Важност јода у исхрани

Foto Shutterstock

Nedostatak ovog minerala može dovesti do pojave strume (uvećane štitne žlezde), hipotireoze, stanja koje može izazvati umor, slabost mišića i povećanje telesne težine, problema sa pamćenjem i koncentracijom, promena raspoloženja i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Preporučeni dnevni unos joda za odrasle osobe je 150 mikrograma, dok bi trudnice i dojilje trebalo da unose više. Od nedostatka joda pati trećina svetske populacije. U Srbiji, kao i u mnogim evropskim zemljama, rizik od nedostatka joda je veći zbog prirodno siromašnog tla ovim mineralom. Zato hajde da se upoznamo sa namirnicama bogatim jodom koje možete uključiti u svoju ishranu:

Alge su jedan od najbogatijih prirodnih izvora joda. Vrste kao što su kombu kelp, wakame i nori sadrže različite količine joda: Kombu kelp može da sadrži do 2.984 mikrograma joda po listu (1 gram), što je skoro 2.000 odsto preporučenog dnevnog unosa. Wakame sadrži oko 66 mikrograma po gramu, dok Nori ima oko 16–43 mikrograma. Važno je napomenuti da količina joda može da varira u zavisnosti od vrste i porekla algi.

Riba - veće količine joda nalaze se u ribama sa niskim sadržajem masti u poređenju sa masnijim. Na primer, 85 grama nemasne ribe kao što je bakalar može obezbediti do 66 odsto preporučenog dnevnog unosa joda.

Mleko i mlečni proizvodi značajni su izvori ovog minerala. Jedna šolja mleka može da sadrži od 59 do 112 odsto preporučenog dnevnog unosa joda. Jogurt i sirevi poput čedra takođe doprinose unosu joda.

Jodirana so jedan je od najlakših načina da se obezbedi dovoljan unos. Četvrtina kašičice ove soli sadrži oko 71 mikrograma joda, što je 47 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Škampi su niskokalorični, bogati proteinima i dobar izvor joda. Tako 85 grama škampa sadrži oko 35 mikrograma, odnosno 23 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Tuna je takođe izvor joda, ali ga sadrži manje u poređenju sa niskokaloričnim ribama kao što je bakalar. Ako pojedete 85 grama tune unećete oko 17 mikrograma joda, što je oko 11 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Jaja su dobar izvor joda, posebno žumance. Jedno veliko jaje sadrži oko 24 mikrograma, što je 16 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Suve šljive su odličan izvor joda za vegetarijance i vegane. Samo pet suvih šljiva sadrži oko 13 mikrograma joda, odnosno devet odsto preporučenog dnevnog unosa.

Lima pasulj je dobar izvor vlakana, magnezijuma i folne kiseline, kao i joda. Jedna šolja kuvanog lima pasulja sadrži oko 16 mikrograma joda, što je 10 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Međutim, važno je napomenuti da prekomerni unos joda takođe može izazvati zdravstvene probleme, kao što su poremećaji rada štitne žlezde. Zbog toga bi trebalo da se konsultujete sa doktorom pre nego što napravite značajne promene u ishrani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NACIZAM U SPLITSKOJ GIMNAZIJI: Profesorka poručila učenicima - Ne volim Srbe