"MOŽEMO BITI SRETNI ŠTO SE NISU POTUKLI": Sastali se Milanović i Plenković, atmosfera bila "mučna" (FOTO)

Tanjug

10. 05. 2024. u 15:51

ANALITIČAR, profesor Žarko Puhovski komentarisao je današnji susret premijera tehničke vlade i lidera HDZ-a Andreja Plenkovića i predsednika Republike Zorana Milanovića na Pantovčaku i primetio da su se obojica pokazali kao "personifikacije opšteg nedostatka političke kulture u Hrvatskoj".

МОЖЕМО БИТИ СРЕТНИ ШТО СЕ НИСУ ПОТУКЛИ: Састали се Милановић и Пленковић, атмосфера била мучна (ФОТО)

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Puhovski je ironično naveo i da "možemo biti srećni što se nisu potukli".

- Čuli smo da je predsednik države informisao javnost da je ove godine nešto ranije uključio klimu. To me podseća na vrlo dragu levičarsku uzrečicu iz moje mladosti koja je glasila: 'Svi govore o vremenu, mi ne'. Jer o vremenu govore oni koji nemaju o čemu drugome. To je s jedne strane bio malograđanski komunikacijski primitivizam, a s druge napredak s obzirom na to da bi alternativna varijanta bio verbalni, ako ne i fizički sukob - kazao je Puhovski.

Ocenio je da su se Milanović i Plenković pokazali kao personifikacije opšteg nedostatka političke kulture u Hrvatskoj.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

U takvom ambijentu, kaže, pojavljuje se i stranka koja zastupa protivustavni koncept eutanazije manjina, ne samo jedne etničke (srpske), nego i rodnih manjina.

- Imamo dublji nivo političke nekulture u kojoj su se pobrkale sve vrednosti. Levo-liberalna opozicija pozivala je Domovinski pokret na parlamentarnu saradnju, umesto da s DP-om učini ono što je DP učinio s SDS S-om – da ih izoluje. To je situacija u kojoj se nalazimo, ali ne verujem da sledi neko naglo skretanje vlade udesno. DP će biti odličan izgovor Plenkoviću da radi nešto što im se ne radi ili da radi sporije. DP je odličan izgovor za vrludanje vlasti - rekao je Puhovski gostujući na jednoj zagrebačkoj televiziji.

Istovremeno se, kaže Puhovski, Milanović prebacio na svoju drugu varijantu odlučivši da se ponaša kao ponovni kandidat na predsedničkim izborima.

Pozivajući se na Poslovnik parlamenta, Puhovski kaže da je uveren da je protivpravno dodeljivati mandat pre nego što se odlukom Mandatno-imunitetske komisije na konstitutivnoj sednici Sabora ustanovi spisak poslanika, koji bi odmah narednog dana trebalo da bude objavljen u Narodnim novinama.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Milanović je primio danas Plenkovića koji mu je doneo 78 potpisa novoizabranih poslanika pa mu, zauzvrat, u okviru Ustavom predviđenog postupka poverio mandat za sastavljanje nove Vlade.

Susret dvojice političara koji odavno ne skrivaju međusobnu netrpeljivost, protekao je – barem za ono kratko vreme koliko je kamermanima i fotoreporterima bilo dopušteno da ih snimaju – u prilično mučnoj atmosferi.

Javnost pamti da su se pre četiri godine, kada je Plenković nosio potpise Milanoviću da mu poveri mandat, barem malo našalili pred kamerama. Tada je Milanović, u duhu ondašnjih epidemioloških mera, hteo da se rukuje laktom, ali se Plenković povukao korak-dva unazad, uz smeh smeh.

Danas, međutim, nije bilo ni toga.

Sa njima su bili i šefovi njihovih kabineta – Plenkovićev Zvonimir Frka Petešić i Milanovićev Orsat Miljenić.

BONUS VIDEO: BOŠNjACI POTVRDILI DA JE VUČIĆ BIO U PRAVU! Evo protiv čega se predsednik bori svom snagom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!