FRANCUSKI PREDSEDNIK MAKRON SE OBRATIO NACIJI: Treća doza obavezna za sanitarni pasoš za sve starije od 65 godina

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

09. 11. 2021. u 23:02

OBRAĆAJUĆI se naciji večeras, deveti put od početka kovid krize, francuski predsednik Emanuel Makron je istakao da će treća doza vakcine protiv korona virusa biti obavezna za validnu sanitarnu propusnicu za sve starije od 65 godina.

ФРАНЦУСКИ ПРЕДСЕДНИК МАКРОН СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Трећа доза обавезна за санитарни пасош за све старије од 65 година

Foto: Tanjug/AP Photo

Ona treba da se primi šest meseci posle druge doze.

Takođe, primanje treće doze biće omogućeno svim starijima od 50 godina, od početka decembra.

Makron je naglasio da je Francuska jedna od zemalja sa najviše vakcinisanih ljudi. Drugu dozu primio je 51 milion stanovnika, ali je Makron istovremeno pozvao preostalih 6 miliona, starijih od 12 godina, koje se do sada nisu vakcinisali, da to učine, da bi zaštitili sebe, i druge.  Analitičari su mu zamerili što nije pomenuo vakcinisanje dece od 5 do 12 godina, i što se o tome praktično uopšte ne vodi polemika u društvu.

Takođe je najavio da će kontrola sanitarnih propusnica, čije je važenje produženo do leta sledeće godine, biti rigoroznijia.

Poručio je i da će biti renovirano 500 bolnica.

U snimljenom obraćanju, koje je trajalo blizu pola sata, Makron je manje vremena potrošio govoreći o kovidu, dok je ostatak posvetio ekonomskim i drugim temama.

Naglasio je, tako, da je nasilje prisutno u većini zapadnih društava i da je potrebno ići dalje u rešavanju ovog problema.

Najavio je i da će Francuska nastaviti sa izgradnjom nuklearnih reaktora, paralelno sa daljim razvijanjem izvora obnovljive energije.

Ranije najavljenu penzionu reformu je ostavio za kasnije, ističući da se trenutno, u vreme sanitarne krize, nisu stekli uslovi da se ona sprovede.

Rekao je da je u Francuskoj nezaposlenost u ovom trenutku najmanja u poslednjih 15 godina i da privredni rast iznosi 6 odsto.

Svima na birou rada poručio je da će im biti suspendovana socijalna pomoć, ukoliko ne budu aktivno tražili posao.

BONUS VIDEO: 

NEREDI U NEMAČKOJ: Sukob policije i pripadnika "Antife"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)