MOLDAVIJA PREBRINULA BRIGU:Uplaćen avans Gaspromu za gas u januaru

Tanjug

20. 01. 2022. u 17:30

MOLDAVSKA kompanija "Moldovagas" saopštila je danas da je izvršila avansnu uplatu ruskom "Gaspromu", za isporuke gasa u januaru, dan pošto je ruska kompanija odbila zahtev moldavske vlade za odlaganje plaćanja.

МОЛДАВИЈА ПРЕБРИНУЛА БРИГУ:Уплаћен аванс Гаспрому за гас у јануару

Foto Arhiva


Moldavski parlament je danas odobrio zahtev vlade za uvođenje vanrednog stanja u energetskom sektoru zbog poteškoća sa plaćanjem gasa "Gaspromu".

-Uvođenje vanrednog stanja je neophodno za energetsku bezbednost države, i kako bi svi građani Moldavije bez problema mogli da provedu zimu i imaju gas, izjavila je premijerka Moldavije Natalija Gavrilita, a prenosi agencija Rojters.

Novi režim će trajati 60 dana, i on će, kako naglašava Gavrilita, omogućiti vladi da odloži plaćanje PDV-a za kompaniju "Moldovagaz" i da iz državnog budžeta unapred plati gas za domaćinstva.

Moldavska vlada je saopštila juče da je ruski "Gasprom" odbio zahtev Moldavije za odlaganje roka plaćanja gasa u januaru i da ta mala bivša sovjetska republika mora da pronađe 63 miliona dolara za snabdevanje gasom.

Moldavija i Gasprom su postigli petogodišnji sporazum o snabdevanju gasom koji je počeo da se primenjuje 1. novembra, i kojim se, pored ostalog, predviđa avansno plaćanje svakog 20-og dana u mesecu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je povodom energetske situacije u Moldaviji juče izjavio da je prodaja ruskog gasa toj zemlji komercijalna stvar između Gasproma i te bivše sovjetske republike, te da je gas isporučivan i da treba da se plati, dodaje britanska agencija.

BONUS VIDEO - DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj: Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)