EVROPA TRAŽI JOŠ GASA: Simson - EU razgovara o potencijalu povećanja isporuka plavog energenta

Tanjug

22. 01. 2022. u 22:07

EVROPSKA unija razgovara sa partnerima o potencijalu za povećanje isporuka gasa u evropski blok, izjavila je danas komesarka za energetiku Kadri Simson posle sastanka u francuskom gradu Amjenu sa evropskim ministrima energetike.

ЕВРОПА ТРАЖИ ЈОШ ГАСА: Симсон - ЕУ разговара о потенцијалу повећања испорука плавог енергента

Foto AP

Nedostatak gasa u Evropi, za koji se okrivljuje Rusija, doveo je do skoka cena energenata, naveo je Rojters, koji podseća da Moskva poriče da manipuliše zalihama.

Simsonova je rekla da će prisustvovati konferencijama u Azerbejdžanu i Vašingtonu u februaru, na kojima će se razgovarati o načinima za povećanje isporuke gasa Evropi.

-Nivo uskladištenog gasa u EU je znatno niži nego inače u ovo doba godine, rekla je ona novinarima.

Ministri su na sastanku u Amjenu razgovarali o neizvesnosti na tržištu izazvanoj krizom u Ukrajini i značajnim padom priliva gasa iz Rusije poslednjih meseci, navela je Simsonova.

-Moja poruka je da Evropa ima snažnu, dobro diversifikovanu i otpornu gasnu infrastrukturu i jasne procedure solidarnosti u slučaju vanrednih situacija, istakla je ona.

-Ali moramo da ostanemo izuzetno oprezni, da poboljšamo našu spremnost na rizik i ojačamo solidarnost između država članica, dodala je Simsonova.

BONUS VIDEO - DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj: Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)