ZAHAROVA ISMEJALA BRITANSKU MINISTARKU: "Treba da poradi na geografiji, gde se gospođa Tras školovala?"

Novosti onlajn

02. 02. 2022. u 15:26

PORTPAROLKA Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ponovo je ismejala nivo obrazovanja britanske šefice diplomatije Liz Tras, rekavši da britanska ministarka treba da poradi na geografiji.

ЗАХАРОВА ИСМЕЈАЛА БРИТАНСКУ МИНИСТАРКУ: Треба да поради на географији,  где се госпођа Трас школовала?

Foto AP

Zaharova je na svom kanalu na Telegramu i Fejsbuku napisala da se „pre neki dan britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras udaljila od teme ‘mongolske i tatarske invazije na Ukrajinu' i koncentrisala na ‘rusku agresiju’ protiv ove zemlje“.

Zaharova je citirala britansku ministarku koja je u intervjuu za „Bi-Bi-Si“ govorila o „obuzdavanju Rusije“.

„Ovde u Velikoj Britaniji nameravamo da donesemo nove zakone kako bismo mogli da ‘pogađamo ciljeve’ – one koji su ključni za nastavak postojanja ruskog režima... Takođe nastavljamo da snabdevamo i pružamo dodatnu podršku našim baltičkim saveznicima preko Crnog mora, a takođe isporučujemo Ukrajincima odbrambeno naoružanje“, citirala je Zaharova.

Portparolka je na ovo odgovorila: „Gospođo Tras, vaše znanje iz oblasti istorije nije ništa u poređenju sa vašim znanjem iz geografije. Da bi se ‘zaštitio Baltik’, potrebno je ići ne preko Crnog mora, već preko Baltičkog. BALTIČKE zemlje se tako i zovu (i na engleskom – Baltic States) jer se nalaze upravo na obali ovog mora. A ne Crnog“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, „NATO na Baltiku se (gospođo Tras, za svaki slučaj: Britanija je u NATO-u, a Baltik nije samo kompanija za pravljenje piva), osim tri baltičke članice, nalaze i Poljska, Nemačka i Danska“.

Zaharova je napomenula da je „strašno i zamisliti kako se šefica britanskog Forin ofisa prebacuje iz tenka na nosač aviona kako bi spasila Balte sa Crnog mora: šunjajući se kroz Keltsko more do Sredozemnog, koristeći Bosfor, a zatim kroz Kerčki moreuz pokušava neprimetno da uđe u Volgo-Baltički kanal? I onda do Baltičkog mora“.

- Glavno je da kijevski saveznici ne nastave da pričaju kako Krimski most ne postoji, jer su Rusi sve izmislili i nemoguće ga je izgraditi - dodala je ona.

Kako je navela, „britanska diplomatija uvek ima u rezervi put do Baltičkog mora od Crnog mora preko Severnog ledenog okeana. Sve više se nameće pitanje: gde se gospođa Tras školovala i kako je vršila funkciju na nekoliko ministarskih mesta sa takvim obrazovanjem?“, napisala je portparolka ruskog Ministarstva.

- Ako nekoga i treba spasiti od nečega, onda je svet od gluposti i neznanja anglosaksonskih političara. Šefica Forin ofisa mora da poradi na geografiji. Čak ne ni zbog toga što je to britanska ministarka spoljnih poslova – nije naša stvar po kojim kriterijumima se dele ministarski resori u razvijenim monarhijskim demokratijama. Već zato što je Engleska nekada bila velika pomorska sila, a i do danas je pomorska - zaključila je Zaharova.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)