ITALIJA ZABRANILA PRISTAJANJE RUSKIM BRODOVIMA: Totalna blokada stupa na snagu

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

16. 04. 2022. u 23:44

OD sutra je zabranjeno pristajanje ruskim brodovima u italijanskim lukama i svima onima koji su od 24 februara promenili zastavu na plovilima, a zabranjeno je i usidriti brod u blizini luka.

ИТАЛИЈА ЗАБРАНИЛА ПРИСТАЈАЊЕ РУСКИМ БРОДОВИМА: Тотална блокада ступа на снагу

Foto: Epa

Ova vest je objavljena večeras sa naznakom: totalna blokada ruskim brodovima od sutra 17 aprila, a cirkularnim pismom upućeno je obaveštenje svim lukama od strane generalne Komande lučke Kapetanije.

Odluka o sankcijama i na morskim putevima stigla je kao potvrda usvajanja pravila od strane EU izdatog 8. aprila a odnosi se na restriktivne mere prema Moskvi. Ovom odlukom podvlači se da je u pitanju drastična mera kao posledica sankcija primenjenih na Putinovu zemlju koji je započeo vojnu intervenciju u Ukrajini.

Nova odluka zapravo je izmenila prethodnu koja datira iz 2014. godine a koja je određivala „restriktivne mere“ prema Rusiji i kojoj se sada dodaje jedan član „zabrana prilaza nacionalnim lukama za brodove sa ruskom zastavom nakon 16 aprila 2022“. Mera će biti primenjena od i za brodove koji su zamenili rusku zastavu za zastavu bilo koje druge zemlje.

I ne samo to. U odluci stoji da će biti propušteni oni brodovi koji su sada usidreni u lukama, mogu ostati samo do trenutka završavanja komercijalnih aktivnosti a u tom momentu moraju napustiti luku. Mera se ne primenjuje samo u onim slučajevima kada brod ima tehničkih smetnji i mora potražiti utočište radi bezbednosti ili onim kada su spasili živote na moru.

Izmene u vezi sa blokiranjem ruskih brodova objavila je predsednik Evropske Komisije Ursula von der Lajen sa tzv. petim paketom sankcija protiv Rusije početkom aprila u kojem se pojavila osim pravila o zabrani pristupa i indikacija da je dodeljeno odstupanje od tog pravila samo za brodove koji prenose poljoprivredne i prehrambene proizvode, za humanitarnu pomoć i za prenos energija.  

BONUS VIDEO: IZVEŠTAJ SA FRONTA: DNR objavio kakva je situacija u Mariupolju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna