ZELENSKI NE DOZVOLJAVA LJUDIMA DA NAPUSTE UKRAJINU: "Dok se ne ukine ratno stanje nema izlaska iz zemlje"

Novosti online

16. 08. 2022. u 15:53

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je da će muškarcima bez vojnog iskustva biti zabranjeno da napuštaju zemlju sve dok se rat ne završi. Saopštenje je objavljeno na sajtu ukrajinskog predsednika kao odgovor na peticiju u kojoj se traži da se muškarcima između 18 i 60 godina dozvoli putovanje u inostranstvo.

ЗЕЛЕНСКИ НЕ ДОЗВОЉАВА ЉУДИМА ДА НАПУСТЕ УКРАЈИНУ: Док се не укине ратно стање нема изласка из земље

Foto: Profimedia/printskrin Jutjub/ Tipsy Bartender

U peticiji, koju je potpisalo više od 27.000 ljudi, navodi se da mnogi Ukrajinci nisu sposobni za vojnu službu, ali da bi mogli biti korisni na drugim poljima. Navedeno je da bi ti ljudi, ako bi im se dozvolilo da rade u inostranstvu, mogli da pomognu izbeglicama i da pošalju novac za pomoć vojsci, koja, kaže se u tekstu, već ima dovoljno sposobnih ljudi.

- Borbu treba da vode vojno sposobni ljudi. Imamo mnogo IT, društvenih, kreativnih, tehničkih i drugih stručnjaka koji mogu da se bore na informativnom frontu i da budu korisniji radeći u inostranstvu, pomažući našim izbeglicama i podržavajući vojsku zarađenim sredstvima - navodi se u peticiji, a prenosi "RT".


U saopštenju se takođe ističe da ograničenja putovanja namenjena određenim kategorijama građana liče na "sovjetsku praksu", kada navodno neke osobe nisu smele da napuste zemlju.

- Zato tražimo od predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da dozvoli muškarcima od 18 do 60 godina koji nemaju vojno iskustvo i ograničene sposobnosti, da putuju u inostranstvo - zaključuje se u peticiji.

Prema ukrajinskom zakonu, ako "onlajn" peticija dobije više od 25.000 potpisa, predsednik države mora da odgovori. Zelenski je odgovorio ukazavši na član 64. ukrajinskog ustava, koji kaže da se građanima Ukrajine može ograničiti sloboda kretanja u slučaju vanrednog stanja ili uvođenja ratnog stanja.

On je objasnio da se po Ustavu, u periodu "ratnog stanja, mogu ograničiti ustavna prava i slobode čoveka i građanina...".

BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" iz Donbasa na prvoj liniji fronta
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

ŠTA SU PUTINU DAROVALI ZA ROĐENDAN: Knjige, alkohol, slatka tradicija sa Đinpigom, neobičan poklon Berluskonija, vicevi...