AKO SE ONA BUDE KANDIDOVALA ZA SEKRETARKU NATO-A, BACIĆE URSULU U ZABORAV: Najmlađa premijerka Danske za koju misle da je previše dominantna

Novosti online

02. 06. 2023. u 18:08

DANSKA premijerka Mete Frederiksen sastaće se u ponedeljak u Vašingtonu s američkim predsednikom Džo Bajdenom, što će biti prilika da je Bela kuća proceni kao moguću kandidatkinju za prvu glavnu sekretarka NATO-a.

АКО СЕ ОНА БУДЕ КАНДИДОВАЛА ЗА СЕКРЕТАРКУ НАТО-А, БАЦИЋЕ УРСУЛУ У ЗАБОРАВ: Најмлађа премијерка Данске за коју мисле да је превише доминантна

Foto Tanjug/AP

Po diplomatima, Frederiksen (45) je ozbiljna kandidatkinja za zamenicu Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a koji s dužnosti odlazi u jul. Istakla se na međunarodnoj sceni prošle godine kao glasna zagovornica Ukrajine u ratu protiv Rusije, stekavši poštovanje zbog svojih nastojanja da ojača jedinstvo Zapada u tom kontekstu.

"Ona je jedna od najsposobnijih evropskih državnica"

- Mogao bih dugo dobro govoriti o Mete Frederiksen. Ona je jedna od najsposobnijih evropskih državnica - rekao je norveški premijer Jonas Gahr Store prošle nedelje, odgovarajući na pitanje o njoj kao potencijalnoj kandidatkinji za glavnu sekretarku NATO-a.

- U Evropi vlada veliko poštovanje za posao koji radi kao premijerka i za to kakva je osoba u međunarodnoj saradnji - rekao je. Glavna prepreka njenoj kandidaturi je to što Danska već dugo malo izdvaja za odbranu i pod pritiskom je da potrošnju poveća na dva odsto BDP-a što je ključni cilj NATO-a.

Ipak u decembru je njena nova centristička vlada odlučila da će zemlja to ostvariti 2030., tri godine kasnije od planiranog. Prošle nedelje takođe je najavila velika ulaganja u odbranu u idućih deset godina i povećanu vojnu pomoć Ukrajini, što će pomoći privremenom ostvarenju NATO-ova cilja ove i iduće godine.

Najmlađa danska premijerka

Frederiksen, karijerna političarka i predsednica Socijaldemokratske stranke, postala je najmlađa danska premijerka 2019. Prošle godine ponovno je izabrana nakon što je uspešno vodila zemlju u pandemiji covida-19, ali izvan nacionalnih granica profil joj je ograničen.

- Mogli biste reći da zapravo nije imala međunarodni profil - rekao je Džejkob Karsbo, analitičar za sigurnost i odbran.

- Ali to se promenilo kada je počela ruska invazija na Ukrajinu - dodao je.

Posetila je Ukrajinu tri puta od početka rata u februaru 2022. i Danska je dala značajnu finansijsku i vojnu pomoć Kijevu uprkos velikim nedostacima u vlastitoj odbrani. Zemlja je predvodnica u obuci ukrajinskih pilota i otvorena je prema slanju aviona F-16 Ukrajini.

"Mnogi je smatraju previše dominantnom"

- Ona ima snažnu poziciju u Danskoj, ali i izaziva podele među građanima. Mnogi je smatraju previše dominantnom i pohlepnom za vlašću - rekao je bivši danski ministar odbrane i pravosuđa Hans Engel za Rojters.

Na međunarodnoj sceni izbegla je otvorene sukobe s Turskom i Mađarskom dokazavši se kao pragmatična političarka, a predlog bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa 2019. da kupi Grenland, suverenu dansku teritoriju, odbacila je kao "apsurdan".

Premda govori da nije kandidatkinja za glavnu sekretarku NATO-a, nije rekla da nije zainteresovana za to.

- Ne javljam se na bilo kakva radna mesta. Pozvana sam da posetim predsednika Bajdena, čemu se radujem - izjavila je.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

(Index)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!