"NJUJORK TAJMS" TVRDI: Surovikin znao da Prigožin planira pobunu

Novosti online

28. 06. 2023. u 11:23

GENERAL Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, unapred je znao da osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv ruskih zvaničnika iz sektora odbrane, objavio je američki list "Njujork tajms".

ЊУЈОРК ТАЈМС ТВРДИ: Суровикин знао да Пригожин планира побуну

Foto: EPA

List je citirao američke zvaničnike koje su informisale američke obaveštajne službe u vezi s tim i objavio da su zvaničnici "pokušavali da saznaju da li je general Sergej Surovikin, bivši najviši ruski komandant u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinove akcije prošlog vikenda", preneo je Rojters.

"Njujork tajms" je naveo da su i američki zvaničnici kazali da postoje znaci da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina. 

Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaj. Pentagon nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar. Kremlj i rusko Ministarstvo odbrane, takođe, nisu odmah odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar.

Surovikin, koji je od ruskih medija dobio nadimak "general Armagedon", bio je zadužen za sveukupne operacije u Ukrajini lane u oktobru, naveo je Rojters. Ali u januaru ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da nadzire kampanju, a Surovikin je ostao kao njegov zamenik, dodala je agencija. Pre nego što je pokrenuo pobunu, Prigožin je okrivio Šojgua i Gerasimova za neuspehe u kampanji i nedostatak podrške "Vagnerovim" borcima, istakao je Rojters. Surovikin je pozvao grupu "Vagner" da odustane od protivljenja vojnom vrhu i vrati se u svoje baze u trenutku pre nego što je Prigožin poveo svoje borce u takozvani "marš za pravdu", navela je britanska agencija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo