OVO JE NOVI VOĐA VAGNERA? "Sedi" je služio Rusiji od Avganistana do Sirije, lično ga je Putin izabrao

Novosti online

24. 08. 2023. u 16:32

TAČNO 18 meseci od početka rata u Ukrajini i dan nakon navodne pogibije vođe Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je prema pisanju ruskih medija poginuo u padu aviona u ruskoj oblasti Tver, u Rusiji se već naveliko spekuliše o njegovom nasledniku. Prema mnogim izvorima, to bi mogao biti 61-godišnji Andrej Trošev, poznatiji kao "Sedoj" ("Sedi").

ОВО ЈЕ НОВИ ВОЂА ВАГНЕРА? Седи је служио Русији од Авганистана до Сирије, лично га је Путин изабрао

Foto: Profimedia/Ilustracija/Jutjub/Global News

Kako piše list Komersant, još ranije, pet dana nakon neuspele pobune grupe Vagner, Putin se sastao sa Prigožinom i nizom starijih Vagnerovih boraca, a u kontekstu neizvesnosti oko budućnosti Vagnerove grupe, Putin je predložio da njima komanduje viši komandant po imenu Andrej Trošev umesto Jevgenija Prigožina. Putin je tada Vagnerovim borcima ponudio nekoliko opcija za nastavak rada, uključujući mogućnost nastavka borbe pod Troševim.

Prema dokumentima o sankcijama Evropske unije, Andrej Trošev ima nadimak Sedi, i penzionisani je pukovnik koji ima poziciju izvšnog direktora Vagner grupe.

Rođen je u aprilu 1962. godine u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, Putinovom rodnom gradu, u bivšem Sovjetskom Savezu, gde je završio Artiljerijsku akademiju.

Dokumenti Evropske unije detaljno govore o ulozi Troševa kao "šefa štaba" u operacijama Vagner grupe u Siriji, gde je grupa pružala podršku sirijskoj vladi pod Bašarom al Asadom.

- Andrej Trošev je direktno učestvovao u vojnim operacijama Vagner grupe u Siriji. Posebno se istakao u oblasti Deir ez Zora. Njegov ključni doprinos Bašaru el Asadu i sirijskom režimu - navedeno je u dokumentima.

Trošev je bio blisko povezan sa nekoliko istaknutih ličnosti u Vagner grupi, uključujući osnivača Dimitrija Utkina (koji je navodno poginuo u avionu sa Prigožinom)

Kao veteran mnogih ratova, Trošev je bio u Avganistanu tokom Sovjetsko-avganistanskog rata i istakao se na Severnom Kavkazu, posebno u Čečenskom ratu, dok je služio u ruskim vojnim snagama.

Bio je i komandant SOBR-a, specijalne jedinice za brzo reagovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije. Za zasluge, Trošev je dva puta odlikovan Ordenom Crvene zvezde za zasluge u Avganistanu. Godine 2016. dobio je najviše rusko priznanje "Heroj Rusije" za vođenje napada na Palmiru u Siriji protiv terorista Islamske države.

BONUS VIDEO: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu