UJEDINJENE NACIJE KRITIKOVALE IZRAEL I HAMAS: Obe strane krive za kršenje međunarodnog prava

Tanjug

11. 10. 2023. u 00:03

VISOKI komesar UN za ljudska prava Volker Tirk uputio je danas hitan poziv svim državama koje imaju uticaj da preduzmu korake za ublažavanje situacije u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama.

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ КРИТИКОВАЛЕ ИЗРАЕЛ И ХАМАС: Обе стране криве за кршење међународног права

Foto Tanjug/AP

On je naglasio da se međunarodno humanitarno pravo mora poštovati u svim okolnostima.

- Sve strane moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo i moraju odmah prekinuti napade usmerene na civile, kao i napade za koje se očekuje da će uzrokovati nesrazmernu smrt i ranjavanje civila ili štetu na civilnim objektima - istakao je Tirk, navodi se u saopštenju UN.

Visoki komesar je rekao da je „duboko šokiran i zgrožen izveštajima o pogubljenjima civila po kratkom postupku, a u nekim slučajevima i zastrašujućim masovnim ubistvima pripadnika palestinskih oružanih grupa“.

- Užasno je i duboko uznemirujuće gledati slike onih koje su palestinske oružane grupe zarobile kako se maltretiraju, kao i izveštaje o ubistvima i skrnavljenju njihovih tela - rekao je on i dodao da civili nikada ne smeju da se koriste kao moneta za pregovaranje.

Tirk je pozvao palestinske oružane grupe da odmah i bezuslovno oslobode sve zarobljene civile. 

- Uzimanje talaca je zabranjeno međunarodnim pravom - upozorio je visoki komesar.

Tirk je istakao da je od vitalnog značaja da se prema svima lišenim slobode na okupiranoj palestinskoj teritoriji i u Izraelu postupa humano. 

Informacije koje je prikupila Kancelarija UN za ljudska prava pokazuju da su izraelske vazdušne operacije takođe pogodile velike stambene kule u gradu Gazi i druge stambene zgrade širom Gaze, škole i prostorije agencije UN za pomoć i rad, što je rezultiralo civilnim žrtvama.

Izraelske vlasti su 9. oktobra naredile „potpunu opsadu“ Gaze, prekinuvši snabdevanje strujom, vodom, hranom i gorivom, navodi se u saopštenju i upozorava da će to ozbiljno pogoršati humanitarnu situaciju u Gazi, uključujući kapacitete zdravstvenih ustanova za rad, posebno u svetlu sve većeg broja povređenih.

- Uvođenje opsada koje ugrožavaju živote civila oduzimajući im dobra neophodna za njihov opstanak zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom - rekao je visoki komesar. 

On je izrazio duboku zabrinutost zbog eksalacije govora mržnje i podsticanja na nasilje, podstičući antisemitizam i islamofobiju u regionu i globalno.

- Iz gorkog iskustva znamo da osveta nije rešenje, a cenu plaćaju na kraju nevini civili - rekao je Tirk.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA - Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom