TAKER KARLSON PREDVIĐA: Bajden ne shvata da ako Rusija i Kina uđu u rat na Bliskom istoku, SAD će izgubiti

Novosti Onlajn

19. 10. 2023. u 15:50

SAD će izgubiti u ratu na Bliskom istoku ako u njega budu uvučene Rusija, Kina i Turska, izjavio je poznati američki novinar Taker Karlson u svom programu na društvenoj mreži „Iks“ (nekadašnji Tviter).

ТАКЕР КАРЛСОН ПРЕДВИЂА: Бајден не схвата да ако Русија и Кина уђу у рат на Блиском истоку, САД ће изгубити

Foto: Printskrin/Jutjub/Talha & Enes

- Ulozi su mnogo veći, nego što misle mnogi Amerikanci. Lako je zamisliti da neke druge strane mogu biti uvučene u sukob Izraela i Hamasa. Te države uključuju Rusiju, Iran, Tursku, Kinu, Saudijsku Arabiju, zemlje Persijskog zaliva i, verovatno, mnoge druge - ocenio je novinar.

Prema njegovom mišljenju, neke mogu podržati Izrael i SAD, iako će većina zemalja, uvučenih u sukob, stati na suprotnu stranu od Vašingtona.

- To će biti problem. Vojska SAD je slabija nego ikada za prethodnih 50 godina - istakao je Karlson.

Novinar je dodao da je američka vojska bila iscrpljena dvama besmislenim sukobima u Iraku i Avganistanu i razjedinjena iznutra „lakrdijaškom“ politikom Pentagona.

- Sada nije vreme za rat svetskih razmera. Izgubićemo ga. Ali naš glavnokomandujući to ne shvata - ocenio je Karlson.

On je takođe kritikovao nedavnu izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena u kojoj je on u kontekstu podrške Ukrajini i Izraelu nazvao SAD najmoćnijom zemljom u istoriji čovečanstva.

- Oholost uvek prethodi uništenju. Tako je uvek bilo i biće - zaključio je Karlson.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo