ZAMENIK BRITANSKOG PREMIJERA: Nećemo slati kopnene trupe u borbu protiv Huta

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 02. 2024. u 20:47

BRITANIJA neće poslati kopnene trupe u borbu protiv Huta u Jemenu, rekao je danas zamenik britanskog premijera Oliver Dauden, dodajući da su vazdušni udari oslabili tu grupu koju podržava Iran.

ЗАМЕНИК БРИТАНСКОГ ПРЕМИЈЕРА: Нећемо слати копнене трупе у борбу против Хута

Foto: Tanjug/AP

-Hajde da budemo potpuno jasni od početka. Nemamo nikakve planove da kročimo na zemlju, rekao je Dauden u intervju u rezidenciji britanskog ambasadora u Abu Dabiju, prenosi Rojters.

On je dodao da je cilj vazdušnih napada, koji su dobili međunarodnu podršku, bio da se smanji sposobnost Huta da nastave da prete komercijalnim brodovima na Crvenom moru, a ne da ih uguše.

Dauden je uveren da vojni udari predstavljaju korak napred u smanjenju sposobnosti Huta da ugrožavaju Crveno More.

-Moramo da pojačamo pritisak na Huti jer u korenu svega ovoga leži obaveza Ujedinjenog Kraljevstva da osigura stabilnost i slobodnu trgovinu i kretanje, istakao je Dauden.

Govoreći o situaciji na Bliskom istoku, Dauden je pozvao sve strane da se suzdrže ocenivši je kao "krhku i opasnu".

Jemenski Huti koji su povezani sa Iranom objavili su juče da će nastaviti da ciljaju američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru u samoodbrani.

Komandant te grupe Mohamed al-Atifida rekao je da je ta islamistička organizacija spremna za "dugotrajnu konfrontaciju" sa SAD i Britanijom.

On je na vanrednom sastanku sa komandantima vojnih snaga naveo da nastavak američko-britanske agresije predstavlja "očigledno kršenje suvereniteta Jemena, što destabilizuje bezbednost i stabilnost regiona".

Napadi jemenskih Huta u Crvenom moru, zbog rata Izraela u Pojasu Gaze primorali su mnoge brodove da do Azije, umesto preko Sueckog kanala, putuju oko afričkog Rta dobre nade.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenule su 12. januara napade na više od 60 vojnih ciljeva Huta, na 28 lokacija u Jemenu.

Australija, Bahrein, Kanada, Holandija i druge zemlje pružile su određenu materijalnu podršku operaciji koalicije koju predvode SAD.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)