IZRAEL PROTIV JUŽNE AFRIKE: Mi poštujemo međunarodno pravo, Hamas se krije iza civila

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 02. 2024. u 01:11

POSLEDNjI zahtev Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde (MSP) da zaustavi potencijalnu ofanzivu Izraela na jug Pojasa Gaze ide na ruku palestinskoj militantnoj grupi Hamas i predstavlja pokušaj da se Izrael spreči da se brani, saopšteno je danas iz izraelskog Ministarstva spoljnih poslova.

ИЗРАЕЛ ПРОТИВ ЈУЖНЕ АФРИКЕ: Ми поштујемо међународно право, Хамас се крије иза цивила

Foto: Tanjug/AP

-Južna Afrika nastavlja da zastupa interese terorističke organzaije Hamas i pokušava da Izraelu uskrati osnovno pravo da brani sebe i svoje građane, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Lior Haiat, a prenosi Rojters.

On je dodao da je Izrael "posvećen poštovanju međunarodnog prava", uključujući olakšavanje prenosa humanitarne pomoći i sprečavanje nanošenja štete nevinima.

Istakao je da se istovremeno pripadnici Hamasa "kriju iza civilnog stanovništva u Gazi i drže 134 osobe kao taoce".

MSP je prošlog meseca zatražio od Izraela da preduzme sve mere koje su u njegovoj moći da spreči svoje trupe da počine genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze, nakon slučaja koji je pokrenula Južna Afrika.

Izrael je negirao sve optužbe o genocidu u vezi sa ratom protiv Hamasa i zatražio je od suda da potpuno odbaci slučaj, ocenivši ga kao neosnovanim.

MSP, s druge strane, još nije doneo odluku o tome da li se u Gazi dogodio genocid ili ne.

Izraelska vojska se priprema da proširi napade na južni grad Rafa u Gazi, gde se nalazi preko milion interno raseljenih Palestinaca koji su od napada Izraela bežali sa raznih delova teritorije.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)