AMERIKANCI IPAK STAVLJAJU VETO: Stejt department potvrdio - Blokiraćemo prijem Palestine u UN

Novosti online

18. 04. 2024. u 21:31

ZAMENIK portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel potvrdio je da će Vašington staviti veto prilikom večerašnjeg glasanja u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija o aplikaciji Palestine za prijem u punopravno članstvo Svetske organizacije.

АМЕРИКАНЦИ ИПАК СТАВЉАЈУ ВЕТО: Стејт департмент потврдио - Блокираћемо пријем Палестине у УН

Stejt department / Arhiva

Patel je tokom brifinga za novinare rekao da među članovima odbora nije bilo jednoglasnog stava o tome da li su Palestinci ispunili kriterijume neophodne da bi bili definisani kao država i naglasio da palestinske vlasti "moraju da prođu kroz značajne reforme da bi mogle da preuzmu državne odgovornosti".

Administracija predsednika Džozefa Bajdena dugo se protivila palestinskim naporima da jednostrano obezbede status državnosti u UN, tvrdeći da bi cilj trebalo da se postigne direktnim pregovorima sa Izraelom.

Tajms of Izrael navodi da su američki zvaničnici zaključili da palestinski napori pri UN štete akcijama ove organizacije o postizanju rešenja dve države kroz širu regionalnu inicijativu koja bi počela sporazumom o taocima, nakon čega bi usledilo trajno okončanje rata, arapsko učešće u obnovi Gaze uz pomoć reformisane Palestinske samouprave, kao i normalizacijom odnosa Saudijske Arabije sa Izraelom i pojačanim bliskoistočni frontom protiv Irana.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o kandidaturi Palestine za punopravno članstvo u UN, a očekuje se da rasprava o ovom pitanju započne 15 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 21 čas po centralnoevropskom vremenu.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv.

Ukoliko bi dobila podršku Saveta bezbednosti, Palestini bi bila neophodna i dvotrećinska podrška Generalne skupštine UN da bi postala punopravna članica.

BONUS VIDEO: Defile ruskih boksera uz ovacije iz publike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić