NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

19. 04. 2024. u 07:33

AMERIČKI sekretar za odbranu Lojd Ostin razgovarao je u četvrtak sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom o „regionalnim pretnjama i iranskim destabilizujućim akcijama na Bliskom istoku“, saopštio je Pentagon.

НАПЕТОСТ РАСТЕ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Остин разговарао са Галантом пре извештаја о експлозијама у Ирану

Foto: Jutjub/Printskrin/GoArmiVestPoint

Do poziva je došlo pre nego što je Izrael, kako su preneli mediji, izveo napad unutar teritorije Irana, a u saopštenju Pentagona ne pominje se bilo kakva diskusiju o planovima Izraela za ovaj napad, prenosi Si-En-En. 

Neimenovani visoki američki zvaničnik izjavio je za Si-En-En da je Izrael u četvrtak obavestio SAD da će u narednim danima uzvratiti na napad Irana izveden proteklog vikenda, a da Vašington nije podržao ovu akciju Tel Aviva.

Tenzije su porasle između Tel Aviva i Teherana nakon iranskog napada na Izrael 13. aprila, sa više od 300 dronova i raketa.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je prethodno za Si-En-En da je Izrael jutros izveo napad na teritoriju Irana, a iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje.

Poluzvanična novinska agencija Fars javila je da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule "eksplozije".

Provincija Isfahan je sedište velike vazdušne baze, velikog kompleksa za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija, navodi Bi-Bi-Si.

Izraelska vojska je rekla da "u ovom trenutku nema komentar" na izveštaje o eksplozijama u Iranu.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan izjavio je, nekoliko sati pre nego što su se čule eksplozije, da će, ako Izrael preduzme bilo kakvu vojnu akciju, odgovor Teherana biti "neposredan i na maksimalnom nivou".

 

BONUS VIDEO: POPLAVE U RUSIJI -  Snimci dronom pokazuju poplavama pogođena predgrađa na jugu Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)