ITALIJANSKA ČIZMA NA RUSKOJ ZEMLJI: Novinari italijanske državne TV kanala RAI Uno ušli ilegalno iz Ukrajine u Sudžu

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

17. 08. 2024. u 20:59

ULAZAK dvoje italijanskih novinara državnog kanala TV RAI 1 iz Ukrajine na rusku teritoriju koju je osvojila ukrajinska vojska, a koji su snimili reportažu u mestu Sudža u regionu Kursk očekivano je postao skandal.

ИТАЛИЈАНСКА ЧИЗМА НА РУСКОЈ ЗЕМЉИ: Новинари италијанске државне ТВ канала РАИ Уно ушли илегално из Украјине у Суџу

Foto AP

Novinarka Stefanija Batistini televizijski izveštač RAI1 u dugom periodu sa fronta u Ukrajini i kamerman Simone Traini pohvalili su se da su prva strana ekipa koja je ušla na rusku teritoriju i snimili reportažu koja i počinje najavom novinarke „prelazimo sada na rusku teritoriju“ smatrajući da je reč o nečemu, kako je i podvukla u snimljenoj u reportaži, „što je pre samo dve sedmice bilo gotovo nemoguće ni zamisliti“.

Slike reportaže imale su za cilj da pokažu kako su bile „nemoćne ruske snage, uništene ruske pozicije“ i odmah su se raširile preko društvenih mreža kako velikom brzinom tako i u ogromnom broju. Iz ruskog ministarstva Spoljnih poslova sazvana je italijanska ambasadorka u Moskvi Ćećilija Pićoni kako bi uputili protest zobg ilegalnog ulaska italijanskih novinara Rai u region Kurska.

Ambasadorka je objasnila da se „RAI potpuno samostalno odlučio a posebno noviarske redakcije za takvu novinarsku aktivnost, a diplomatska mreža ima samo zadatak da prati i štiti itaijanske građane u svakoj situaciji“.

Kako je objavio ruski kanal Telegram Baza, dvoje novinara rizikuju krivični postupak po Krivičnom zakonu član 322 Ruske Federacije o nezakonitom prelasku ruske granice. Iz Ministarstva Unutrašnjih poslova Rusije (po ostom izvoru) najavljuje se krivični postupak protiv kršenja Zakona i ilegalnog ulaska novinara na rusku teritoriju bez ikakve autorizacije.

Italijanskim novinarima stižu brojne porue podrške, kako od sindikata i kolega iz RAI pa tako i iz Uprave RAI stiže objašnjenje da je „bitno podvući i podržati rad tih novinara jer štampa nema samo pravo već i obavezu da dokumentuje ono što se događa na toj teritoriji kao i na svim drugim gde je pristup novinarima potpuno onemogućen“. Iz itaijanskog Udruženja novinara zdušna ocena da „novinarstvo nije kriminalno delo“, da je reč o „zastrašujućem signalu protiv slobode informacija“.

Podrška stiže takođe i od Evropske Federacije za štampu, kao i iz sveta italijanske politike. A iz izvora italijanskog Ministarstva Spoljnih poslova se daje na znanje da su u tesnom kontaktu sa Ambasadom Italije u Moskvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Novak Đoković grmi, nikada nije bio ovakav: Ovo je neverovatno! Apsurd!