SUTRA JE STROGI POST: Predlog jelovnika za Krstovdan

Jovana Vasić

17. 01. 2025. u 11:00

Jedan od praznika koji Srbi najviše poštuju je Krstovdan. Tog dana obavezan je strogi post.

СУТРА ЈЕ СТРОГИ ПОСТ: Предлог јеловника за Крстовдан

Foto: Shutterstock

Neki vernici na Krstovdan žive samo na hlebu i grožđu, a ako ipak želite nešto više da spremite, ovo je predlog za neka od najlepših posnih jela.

Knedle od krompira

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 500 g brašna
  • prezle
  • so

Priprema:

1/2 kg krompira skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom.

Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu. Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu. Valjati ih u prezle i služiti tople.

Foto: Shutterstock

 

Riba sa krompirom u rerni po bakinom receptu

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 500 g ribe po izboru
  • so, biber
  • aleva paprika
  • začin
  • kukuruzno brašno
  • 1 veća glavica crnog luka
  • ulje

Priprema:

Tepsiju podmazati uljem a krompir iseći na listiće. U njega dodati alevu papriku, bibera, začina i ulja i sve izmešati.

Staviti u podmazanu tepsiju. Između krompira ugurati kolutove crnog luka koji ste posolili. Ribu posoliti i uvaljati u kukuruzno brašno, malo poprskati uljem i staviti na krompir. Peći na 200 stepeni, oko 50 minuta, da lepo porumeni. Sjajan ručak. Prijatno!

Foto: Shutterstock

 

Posna lenja pita na vodi

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 2 šolje griza
  • 1 šolja šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • šećer u prahu za posipanje

Za fil:

  • 1,5 kg rendanih jabuka
  • 1 šolja šećera
  • 1 kafena kašičica cimeta
  • rendana kora 1 limuna
  • 1 vanil šećer

Priprema:

Najpre treba napraviti fil tako što ćemo narendati jabuke, dodati šećer, vanilin šećer, cimet i limunovu koru. Sve promešati i ostaviti. U posudu staviti brašno, griz, šećer i prašak za pecivo pa sve izmešati varjačom. Od te smese izvaditi jednu šolju praškaste smese. U suvu nepodmazanu posudu sipati polovinu mase koja je ostala u vangli. Potapkati rukom da se izjednači. Preko toga staviti polovinu fila. Na to izručiti ostatak mase iz vangle i poravnati. Preko opet staviti drugu polovinu fila. Na kraju, masom iz šolje posuti i prekriti fil i ostaviti da stoji 10 minuta.

Peći 40 minuta na 200 stepeni. Kada je pečeno, posuti prah šećerom, pokriti krpom i ostaviti do sutradan, kako bi jabuke pustile sok i testo omekšalo i povezalo se sa filom.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTVARITE SVOJE ŽELJE SADA, PLAĆAJTE KASNIJE: Pokreni prazničnu čaroliju uz Mastercard Flexia karticu