NAJSOČNIJE LAZANJE: Kremasti užitak koji se sprema brzo i lako

Mina Izgarević

04. 02. 2025. u 11:00

OVAJ recept garantuje da će vaše lazanje biti sočne, punog ukusa i savršeno kremaste

НАЈСОЧНИЈЕ ЛАЗАЊЕ: Кремасти ужитак који се спрема брзо и лако

Foto: Shutterstock

Lazanje su jedan od najpoznatijih i najvoljenijih jela italijanske kuhinje.

Sa bogatim slojevima sira, mesa i paradajz sosa, svaki zalogaj pruža užitak i zadovoljava čak i najzahtevnije ukuse.

Ovaj recept garantuje da će vaše lazanje biti sočne, punog ukusa i savršeno kremaste.

Sastojci:

12 lazanja listova (suvi ili sveži)
500 g mlevenog mesa (mešavina svinjetine i govedine)
1 veza crnog luka
2 čena belog luka
800 g paradajz pelata ili paradajz sosa
200 g paradajz koncentrata
250 g svežeg ricotta sira
200 g mocarele (rendana)
100 g parmezana (rendan)
500 ml bešamel sosa
2 kašičice origana
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje za prženje

Foto Shutterstock

 

Priprema:

Priprema crvenog sosa:

Na malo maslinovog ulja propržite sitno iseckan crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
U meso dodajte paradajz pelate (ili sos), koncentrat i origano. Posolite i pobiberite po ukusu, pa kuvajte na srednjoj vatri 30–40 minuta, povremeno mešajući, dok se sos ne zgusne.

Bešamel sos:
U šerpi zagrejte 2 kašike maslaca i dodajte 2 kašike brašna. Mešajte dok ne postane glatko, pa postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući, da biste dobili gusti bešamel sos. Posolite, pobiberite i dodajte prstohvat muškatnog oraščića.

Slaganje lasanja:
U velikoj vatrostalnoj posudi počnite sa slojem sosa od mesa. Na njega stavite sloj lazanja listova, pa prelijte slojem bešamel sosa. Dodajte sloj ricotte i mocarele, pa ponovite sve dok ne dođete do vrha posude, završavajući sa slojem bešamela i rendanim parmezanom.

Prekrijte posudu aluminijumskom folijom i stavite je u prethodno zagrejanu rernu na 180°C. Pecite 30 minuta, a potom skinite foliju i pecite još 10 minuta, dok lazanje ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Ostavite lazanje da se ohlade nekoliko minuta pre nego što ih isečete, kako bi se slojevi stisnuli i bile lakše za služenje.

Ove sočne lazanje su pravi raj za ljubitelje italijanske kuhinje i garantuju savršen obrok za svaku priliku!

 

(Alo)

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Jetra voli kafu | Prof. dr Tamara Milovanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

NAJNOVIJA vremenska prognoza evopskih stručnjaka za avgust pokazuje prohladniji početak meseca u centralnim delovima Evrope, ali se već nagoveštava povratak suptropskog grebena i novog talasa vrelog vremena. Usled prisustva niskog pritiska na severu kontinenta, stvaraju se uslovi za novi toplotni talas koji će pogoditi veći deo Evrope, piše Severe Weather Europe.

04. 08. 2025. u 20:19

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ne može da veruje šta joj je Litvanija uradila