SAVRŠENA ZA PRVE PROLEĆNE DANE: Salata od karfiola, zelene boranije i tikvice
Salata od karfiola, zelene boranije i tikvice je dobar izbor za prilog uz glavno jelo, ili jednostavno možete da uživate u njenoj svežini i izaberete je kao laganu večeru.
Sastojci:
- 500 g karfiola
- 2 kašike maslinovog ulja
- 5 kašika vrućeg povrtnog bujona
- 125 g zelene boranije
- 1 tikvica, isečena na male kocke
- korica 2 limuna, i sok od 1 limuna
- 2 kašičice šećera
- 2 kašike maslina, oceđenih i iseckanih
- 3 kašike maslinovog ulja
- 50 g peršuna, samo listova
- šaka listova nane
- 2 mlada luka, iseckana
Priprema:
Za salatu od karfiola, zelene boranije i tikvice, narendajte karfiol, zaustavljajući se tek kada dođete do veoma tvrdog centralnog jezgra. Zagrejte jednu kašiku ulja u velikom tiganju, dodajte karfiol sa malo začina i pržite na srednjoj vatri tri minuta, redovno mešajući. Sipajte povrtni bujon, promešajte, pa poklopite šerpu i kuvajte još 3-4 minuta. Mešajte jednom ili dva puta tokom kuvanja dok karfiol ne omekša, a bujon se ne upije. Rasporedite po tanjiru i ostavite da se ohladi. Obrišite posudu.
U tiganju zagrejte preostalo ulje i dodajte zelenu boraniju, tikvice i začine. Pržite na jakoj vatri dok ne porumeni, oko četiri minuta. Ostavite da se ohladi. Pomešajte koricu i limunov sok, šećer, masline, ulje i malo začina. Začinsko bilje iseckajte prilično sitno, a zatim ga stavite u veliku činiju sa karfiolom, povrćem i mladim lukom. Kada ste spremni za jelo, dodajte preliv i dobro promešajte. Stavite na tanjir, pokapajte sa još malo ulja, a zatim isecite preostali limun sa koricom na kriške i servirajte uz njega. Uživajte u salati od karfiola, zelene boranije i tikvice.
(Stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
NEOČEKIVANA IZJAVA BERBOKOVE O HARKOVSKOJ OBLASTI: Bolno priznanje nemačke ministarke
NEMAČKA ministarka spoljnih poslova Analena Berbok priznala je ozbiljne poteškoće za Oružane snage Ukrajine u Harkovskoj oblasti.
18. 05. 2024. u 12:12
ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENjE TRAMPA: Treći svetski rat bi mogao izbiti pre predsedničkih izbora u SAD
BIVŠI američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi za pet meseci preostalih do izbora u SAD mogao da izbije treći svetski rat zbog nesposobnosti aktuelnog američkog rukovodstva.
18. 05. 2024. u 09:45
KAKO JE KOSOVO I METOHIJA DOBILO IME? Različito poreklo i velika simbolka - naziv koriste SAMO SRBI
KOSOVO i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu nađe južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.
18. 05. 2024. u 11:47
Komentari (0)