ŽERBO ROLAT: Jedan od onih starinskih neodoljivih poslastica kojima je teško odoleti

Jovana Vasić

12. 01. 2025. u 11:00

Uživajte u omiljenoj poslastici neodoljivog ukusa.

ЖЕРБО РОЛАТ: Један од оних старинских неодољивих посластица којима је тешко одолети

Foto: Profimedia

Sastojci:

Za testo:

  • Brašno 500 g
  • Maslac 250 g
  • Šećer 100 g
  • Jaje 1
  • Prašak za pecivo 1 kesica
  • Vanilin šećer 1
  • Mleko 200 ml
  • So prstohvat

za fil:

  • Mleveni orasi 300 g
  • Šećer 200 g
  • Džem od kajsija 200 g

za glazuru:

  • Čokolada za kuvanje 200 g
  • Ulje 2 kašike

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte maslac i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i mleko, pa zamesite glatko testo. Podelite testo na tri jednaka dela.

Pomešajte mlevene orahe i šećer. Razvucite prvi deo testa na veličinu pleha (otprilike 30x40 cm) i stavite ga na dno pleha obloženog papirom za pečenje. Premažite testo polovinom džema, a zatim pospite polovinom smese od oraha i šećera. Razvucite drugi deo testa i stavite ga preko prvog sloja, pa ponovite postupak sa džemom i smesom od oraha. Na kraju, razvucite treći deo testa i stavite ga na vrh.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok testo ne postane zlatno smeđe. Otopite čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Prelijte glazuru preko ohlađenog kolača i ravnomerno je rasporedite. Kada se glazura stegne, isecite kolač i poslužite.

(superrecepti)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKA REVOLUCIJA: Velika promena na Australijan openu