ŽERBO ROLAT: Jedan od onih starinskih neodoljivih poslastica kojima je teško odoleti
Uživajte u omiljenoj poslastici neodoljivog ukusa.
Sastojci:
Za testo:
- Brašno 500 g
- Maslac 250 g
- Šećer 100 g
- Jaje 1
- Prašak za pecivo 1 kesica
- Vanilin šećer 1
- Mleko 200 ml
- So prstohvat
za fil:
- Mleveni orasi 300 g
- Šećer 200 g
- Džem od kajsija 200 g
za glazuru:
- Čokolada za kuvanje 200 g
- Ulje 2 kašike
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte maslac i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i mleko, pa zamesite glatko testo. Podelite testo na tri jednaka dela.
Pomešajte mlevene orahe i šećer. Razvucite prvi deo testa na veličinu pleha (otprilike 30x40 cm) i stavite ga na dno pleha obloženog papirom za pečenje. Premažite testo polovinom džema, a zatim pospite polovinom smese od oraha i šećera. Razvucite drugi deo testa i stavite ga preko prvog sloja, pa ponovite postupak sa džemom i smesom od oraha. Na kraju, razvucite treći deo testa i stavite ga na vrh.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok testo ne postane zlatno smeđe. Otopite čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Prelijte glazuru preko ohlađenog kolača i ravnomerno je rasporedite. Kada se glazura stegne, isecite kolač i poslužite.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
NES ROLAT: Sočna poslastica i savršena kombinacija kafe i čokolade
02. 11. 2024. u 07:00
KREM ROLAT: Kolač koji se pravi lako, a oduševljava sve goste
19. 09. 2024. u 15:45
PUSLICA ROLAT: Preukusan rolat koji se brzo sprema i još brže pojede
24. 07. 2024. u 08:00
ĐOKOVIĆ OTKRIO: Otrovali su me u Australiji, imao sam visok nivo teških metala u krvi
NAJBOLjI srpski teniser Novak Đoković otkrio je da je pre tri godine kada je deportovan iz Australije otrovan hranom u imigracionom hotelu, gde je bio smešten.
09. 01. 2025. u 21:40
AMERIKANCI OBJAVILI MAPE SA RATIŠTA: Rusija nastavlja prodor dublje u Ukrajinu, vraća teritoriju u Kurskoj oblasti (FOTO)
RUSIJA nastavlja da prodire dublje u Ukrajinu i vraća sopstvenu teritoriju u Kurskoj oblasti, pokazuju najnovije mape sa ukrajinskog ratiša koje je objavio Institut za proučavanje rata (ISW).
09. 01. 2025. u 20:45
"JA SAM TE PLATIO, MORAŠ DA PEVAŠ!" Konjević doživeo incident na romskom veselju
PEVAČ Šerif Konjević imao je incident o kojem se naširoko pisalo, kada je na jednoj romskoj svadbi navodno došlo do neprijatne situacije u kojoj su on i njegova koleginica Nadica Ademov napadnuti.
12. 01. 2025. u 10:49
Komentari (0)