NA DANAŠNJI DAN KRALJ ALEKSANDAR PRVI KARAĐORĐEVIĆ ODLUČIO: Povod za uvođenje Šestojanuarske diktature bio je atentat u skupštini

D.B.M.

06. 01. 2024. u 12:31

PRE 195 godina, na današnji dan kralj Aleksandar Prvi Karađorđević ukinuo je ustav, raspustio parlament, zabranio rad političkih stranaka i sindikata i zaveo ličnu vlast. Tog Badnjeg dana nastupila je Šestojanuarska diktatura.

НА ДАНАШЊИ ДАН КРАЉ АЛЕКСАНДАР ПРВИ КАРАЂОРЂЕВИЋ ОДЛУЧИО: Повод за увођење Шестојануарске диктатуре био је атентат у скупштини

Foto: Jutjub printskrin/Publicinfo Šabac, Wikipedia/jutjub printskrin/Veselin Marković

Povod za uvođenje diktature bio je atentat u skupštini u kojem je član srpskih radikala Puniša Račić ubio prvake Hrvatske seljačke stranke. U proglasu objavljenom 6. januara 1929. godine proklamira da su "ti žalosni razdori i događaji pokolebali kod naroda veru u korisnost te ustanove te da zato između kralja i njegovog ljubljenog naroda ne može i ne sme biti više posrednika".

Jedini otpor diktaturi pružili su članovi Komunističke partije Jugoslavije, koja je pozvala narod na oružani otpor. Policija je krvavo ugušila pobunu.

Otvorena diktatura je formalno ukinuta donošenjem Oktroisanog ustava 3. septembra 1931. godine, kojim je dozvoljena samo režimska Jugoslovenska nacionalna stranka, pod vođstvom nosioca diktature generala Petra Živkovića. Tek posle Marsejskog atentata na kralja Aleksandra 1934. godine, dozvoljen je rad strankama i raspisani su novi izbori 1935. godine, čime je diktatura zaista okončana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)