SVE ŠTO NISTE ZNALI O MESECU: Predavanje na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu

J. Ć.

01. 03. 2023. u 21:35

NA Prirodno- matematičkom fakultetu, ljubitelji astronomije moći će da saznaju nešto više o prirodnom Zemljinom satelitu na preda. marta biće održano ppredavanje koje će ljubiteljima astronomije približiti znanje o nebeskim telima.

СВЕ ШТО НИСТЕ ЗНАЛИ О МЕСЕЦУ: Предавање на Природно-математичком факултету у Нишу

Foto Tanjug/AP

“Ono što ste želeli da znate o Mesecu, a niste znali koga da pitate“ je tema predavanja, a organizuje ga niško Astronomsko društvo “Alfa”. Predavanje se sastoji iz dva odvojena dela, a na prvom, koje će biti održano u četvrtak, 2. marta, od 19 sati u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, govoriće profesor Dragan Gajić.

Na predavanju će biti reči o osobinama Meseca i pojavama vezanim za njega, koje se, kako kažu organizatori, koje se ne objašnjavaju u standardnim udžbenicima astronomije, niti u knjigama u kojima se popularizuje ova nauka.

U prvom delu, čiji je podnaslov “On i nije tako suv ili o mirisu, boji, rđi, vlagi Meseca i još o koječemu”, biće objašnjeno šta sve utiče na boju Meseca, o prisustvu i poreklu vode na njemu, o dihotomiji njegove površine, prisustvu oksidisanih stena na njegovoj površini, o super Mesecu, iluzijama Meseca - navode organizatori.

Tema drugog dela predavanja biće “Šta bi bilo kad ga ne bi bilo ili o plimama, udaljavanju i još o koje čemu”. Taj deo odnosi se na međusobnu inerakciju Zemlje i Meseca, na stvaranje plima i zašto se one javljaju sa obe strane Zemlje, udaljavanje Meseca od Zemlje i do kada će to trajati, njegov uticaj na kretanje Zemlje, samim tim i na klimu - kažu iz ”Alfe”. Predavanje će održati redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu u penziji Dragan Gajić.

Astronomsko društvo “Alfa” i Deparman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta organizuju predavanje u okviru projekta “Kako dohvatiti zvezde” koji je podržao Centar za promociju nauke Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)