MREŽU SPREMAJU ZA FABRIKU VODE: U Kikindi u toku zamena starog vodovoda novim cevima (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

18. 07. 2023. u 15:26

UPRAVA za kapitalna ulaganja Vojvodine sa 237 miliona dinara finansira zamenu pet i po kilometara azbestno-cementnih cevi u centru Kikinde.

МРЕЖУ СПРЕМАЈУ ЗА ФАБРИКУ ВОДЕ: У Кикинди у току замена старог водовода новим цевима (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Ovaj deo mreže, postavljen pre bezmalo pola veka, ne samo što je dotrajao, već je njegova zamena polietilenskim cevima i jedan od preduslova za rad buduće fabrike vode, čija je izgradnja već započeta.

- Zamena ovih relativno neuslovnih cevi važna je za završnu fazu gradnje fabrike vode. U avgustu sledi ispiranje tog sistema, jer uslovi za puštanje u rad zahtevaju da se cevovod ispere, kako bi finalni rezultat bio u skladu sa uslovima tendera, odnosno da bi potrošači dobili vodu koja zadovoljava uslove propisane Pravilnikom o ispravnosti. Zamena cevi će biti obavljena i u drugim ulicama, a sada radimo deo u centru, gde su havarije bile učestale, a to je posledično dovodilo i do prekida u vodosnabdevanju - objašnjava Čedo Gvero, v. d. direktora JP "Kikinda".

Vodovodna mreža u ovom gradu, inače, duga je oko 150 kilometara i dosad su cevi zamenjene na većem njenom delu.

- Preostalo je da se na ovaj način osvaremeni još jedna petina cevovoda, što znači da bi trebalo zameniti još oko 30 kilometara instalacija - precizira gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i ističe da su za zamenu svih starih i dotrajalih vodovodnih cevi potrebna velika ulaganja, koja će verovatno premašiti milijardu dinara, što je suma koju lokalna samouprava ne može samostalno da obezbedi.

U međuvremenu, još lane je započeta izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode na lokaciji Šumica, što predstavlja najznačajniju investiciju u komunalnu infrastrukturu tokom poslednjih nekoliko decenija. Ukupna vrednost ovog projekta, koji vodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iznosi 11,4 miliona evra, koliko su obezbedili Nemačka razvojna banka i Vlada Srbije.

Sela

GRADONAČELNIK Kikinde kaže da izgradnju mini-fabrika vode planiraju i po okolnim selima, pa su već konkurisali za sredstva namenjena ovim radovima u - za početak - Nakovu, Iđošu, Mokrinu i Banatskom Velikom Selu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo