NAJVIŠE VOLI DA SVIRA U SRBIJI: Jelenu iz Ćuprije violina odvela u svet

Z. GLIGORIJEVIĆ

04. 05. 2024. u 10:58

IAKO je nastupala širom sveta, najviše voli da svira pred publikom u Srbiji. Voli da nastupa u domovini, jer na koncert dođu njeni prijatelji i porodica. Oni koji su je slušali kao malu, sada, kaže, mogu da je čuju kao oformljenu muzičarku.

НАЈВИШЕ ВОЛИ ДА СВИРА У СРБИЈИ:  Јелену из Ћуприје виолина одвела у свет

FOTO: Privatna arhiva

Talentovana Ćupričanka pohađa drugu godinu Kraljevskog koledža za muziku u Londonu kao dobitnik stipendije Rouz Vilijams u klasi profesora Radu Blidara. U Engleskoj se školuje od svoje dvanaeste godine. Kaže da joj nije bilo lako da se prilagodi, naročito zbog toga što nije znala engleski jezik, kao i zbog kulturoloških razlika. Ali, kako je škola internacionalna, deca sa svih kontinenata bila su u istoj situaciji, što ih je zbližilo. Jedino joj muzika nije bila problem, jer je stekla odlično znanje u Školi za muzičke talente u Ćupriji.

Talentovana Ćupričanka u Engleskoj se školuje od svoje dvanaeste godine

- Violinu sam prvi put uzela u ruke sa šest godina. Celog leta sam vukla gudalo i sama vežbala. Majka, Danijela Jović, nije mogla da veruje koliko sam bila zainteresovana da sviram. Kad uzmem violinu, osećam se kao kod kuće. U svom sam svetu. Volim da nalazim načine na koje mogu da ispoljim svoje emocije. Sviđa mi se raznovrsnost kod muzičara, pa bih volela da sviram u orkestru, kao i kamernu muziku - veli Jelena.

Jelena je lane osvojila prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju u Budimpešti, 2022. nagradu "Emili Anderson" Kraljevskog filharmonijskog društva, kao i prvu nagradu na takmičenju mladih solista Eastbourne Symphony Orchestra i treću nagradu na Međunarodnom Mocartovom takmičenju mladih muzičara u Kini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao