MENGELE: Ne robujemo mi istoriji, ona je zarobljena u nama

Jovanka Simić

05. 07. 2022. u 12:00

KOLIKO samo kratkovidosti kipti iz najomiljenije floskule današnjice da ne treba robovati istoriji već gledati u svetlu budućnost.

МЕНГЕЛЕ: Не робујемо ми историји, она је заробљена у нама

Novosti

Da je svet večni zarobljenik prošlosti i osuđenik na njeno ponavljanje, potvrdilo je i prošlonedeljno gostovanje britanskog istoričara Pola Džulijana Vajldinga u Institutu za evropske studije u Beogradu i u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Ovaj profesor na Univerzitetu Oksford Bruks ceo svoj radni vek "zarobio je" u istraživanju istorije najokrutnijih nacističkih medicinskih eksperimenata u Drugom svetskom ratu za koje većina čovečanstva veruje da su "davno zatvorena istorijska knjiga" mada sve žrtve ni danas nemaju ime i broj.

Dok je Vajlding iznosio detaljno kako su Hitlerovi beli mantili, predvođeni njegovim ličnim lekarom Karlom Brantom i "anđelom smrti" Jozefom Mengeleom prisilnom sterilizacijom, ispitivanjem najvišeg praga bola ili menjanja boje očiju identičnim blizancima, podvrgli 400.000 pripadnika naroda koji se nisu uklapali u njihovu viziju "čiste rase", misli slušalaca nezadrživo su letele u današnju Ukrajinu.

Već četiri meseca, ratne izveštaje prate i vesti o bio-laboratorijama koje su SAD instalirale u Ukrajini neznano koliko vremena pre nego što je Putin započeo rat.

Zapadni mediji priznaju da one postoje, ali ne i da su tik uz granicu Rusije dospele zbog eksperimenta nad genima Rusa.

Odgovor zna vrh ukrajinske vlasti ali ga ne obelodanjuje. Štaviše, ambasador zvaničnog Kijeva u Nemačkoj ulje na geopolitički požar doliva javnim poređenjem ozloglašenog Stepana Bandere sa - Robinom Hudom.

Bio-laboratorije i ko zna šta još u tom paketu biće materijal za istraživanje generaciji budućih istoričara. Dakle, ne robujemo mi istoriji, ona je zarobljena u nama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)