MORAMO DA PRIHVATIMO NOVONASTALE VREMENSKE OKOLNOSTI Šapić apelovao: Molim građane da se ponašaju u skladu sa preporukama

Милица Шкорић
Milica Škorić

02. 07. 2024. u 10:54

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić obratio se javnosti.

МОРАМО ДА ПРИХВАТИМО НОВОНАСТАЛЕ ВРЕМЕНСКЕ ОКОЛНОСТИ Шапић апеловао: Молим грађане да се понашају у складу са препорукама

Foto: Grad Beograd

Gradonačelnik Šapić govorio je o vremenskim nepogodama koje su pogodile Beograd. 

- Videli ste šta je prošlo kroz čitavu zemlju, zahvatilo i naš grad. Očekujemo da će biti i danas po podne. Bilo je oko 250 intervencija našeg javno komunalnog preduzeća, 1.500 radnika je sve vreme na terenu. Situacija počinje da se stabilizuje. Imali smo 15 linija javnog prevoza koje nisu išle zbog nemogućnosti da prođu određenim ulicama našeg grada. Za sada nismo imali tragične slučajeve. Molio bih ljude da budu svesni oklonosti u kojima se nalazimo i da prihvatimo nove vremenske okolnosti. Ove superćelijske oluje postaju naša realnost, mi smo imali sreće u odnosu na ono što se dešava u regionu - izjavio je Šapić i dodao da je prosečna količina padavina bila 55 litara po metru kvadratnom.

Ističe da postoji par razloga zbog kojih nastaju bujice na ulicama.

- Postoje dva osnovna razloga. Postojali su nepročišćeni odvodi, što sada nije slučaj, a drugi su "fi" cevi koje ne mogu da prime toliku količinu padavina, što postoji i u bogatijim zemljama. Kada se desi oluja i nevreme, tada na šaht voda donese granje dok se fizički ne pomeri i tako se stvaraju velike količine vode. To su stvari kod kojih nema rešenja. Ima slučajeva gde smo pomogli da spasimo naše građane - rekao je gradonačelnik.

Podsetio je da su najveći problem mesta na kojima se stvaraju depresije. 

Šapić kaže da je 108 cisterni na terenu, 22 čistilice, 63 radnika čistoće, 1.500 radnika svih službi. 

- Bilo je čupanja stabala, automobila koje su oštećeni. Moj savet je da prihvatimo novonastale vremenske okolnosti i da osiguravamo naša dobra jer je to jedini način da se zaštitimo, gradske službe će uvek biti spremne. Zahvalio bih se svim JKP koji nisu spavali i grad ćemo vratiti brzo u normalu - rekao je gradonačelnik Beograda i pozvao građane da budu svesni da kada se stvore ove okolnosti ostanu kod kuće i da se drže preporuka.

Kaže da je u septembru prošle godine predviđena ovakva situacija i ponovio je da se nada da će građani poslušati preporuke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMOR IZ SNOVA ZA SAMO 299 EVRA PO OSOBI! Ovu egzotičnu ponudu ne smete propustiti, CENE NIKAD MANJE!