DEMOKRATSKI FRONT PORUČIO DRITANU: Prvo Temeljni ugovor, pa odmah izbor VDT-a, Sudskog saveta i kompletiranje Ustavnog suda

V. K.

15. 07. 2022. u 22:41

DEMOKRATSKI front poziva Dritana Abazovića da u narednim danima realizuje odluku Vlade i potpiše Temeljni ugovor sa SPC.

ДЕМОКРАТСКИ ФРОНТ ПОРУЧИО ДРИТАНУ: Прво Темељни уговор, па одмах избор ВДТ-а, Судског савета и комплетирање Уставног суда

Foto: EPA/Boris Pejović

-  Tim činom će se završiti jedan težak period politizacije teme koju je našoj javnosti nametnuo bivši režim Mila Đukanovića. Nakon tog odgovornog čina, posvećenost svih političkih subjekata evropskim integracijama bila bi potpuna i sva druga pitanja, koja su predmet dogovora, lakše bi se rešavala.

Uvereni smo da se u kratkom vremenskom periodu u Skupštini Crne Gore može doći do većine iznad dve trećine ukupnog broja poslanika, i to po svim pitanjima vezanim za ispunjavanje naših obaveza na putu Crne Gore ka EU. Demokratski front će dati ključni doprinos kako bi se došlo do željene većine. 

Posebno smo zadovoljni što smo saslušanjem kandidata za Sudski savet iz reda uglednih pravnika pred matičnim odborom, dobili odgovore na sva pitanja koja su posebno interesovala naš politički savez. U narednim danima ćemo doneti konkretne odluke i dati podršku kandidatima koji to, po našem mišljenju, zaslužuju.  

Što se tiče izbora sudija Ustavnog suda, od Mila Đukanovića smo na zajedničkom sastanku predjednika parlamentarnih stranaka prvi put čuli za ideju da se sada izabere samo jedan sudija Ustavnog suda, od četvorice koje treba da izabere Skupština. Taj Đukanovićev predlog je juče dobio podršku Demokratske Crne Gore, ali nama nije jasno zbog čega ne bi birali svu četvoricu sudija? Zar nije bolje da Ustavni sud radi u punom, nego u krnjem sastavu?

Za Demokratski front u planu ispunjavanja obaveza na evropskom putu Crne Gore, apsolutni prioritet je izbor Vrhovnog državnog tužioca u punom kapacitetu. U borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije uloga tuzilaštva je ključna i zato smatramo da je najvažnije omogućiti da taj organ ne bude u VD stanju i podložan strahu i zabrinutosti zbog vrlo kratkog vremenskog ograničenja u sprovođenju konkretnih akcija. 

Naš politički savez će svoje potencijale, a u to niko ne treba da sumnja, uključiti u rešavanje svih pomenutih problema, kako bi Crna Gora najzad profunkcionisala kao pravna država u kojoj neće biti građana prvog i drugog reda, i koja će uspjeti da ostvari značajne ekonomske rezultate, naročito u periodu za koji se procjenjuje da će donijeti krizu i nestabilnost u čitavoj Evropi - navodi Demokratski front.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)