PRITISAK SKAČE I ZBOG KAPI ZA NOS: Ako imate problem sa hipertenzijom, obratite pažnju!

I. K.

01. 06. 2022. u 09:50

ZBOG stalnih promena vremena u ovo doba godine, mnogi se suočavaju sa skokom krvnog pritiska, pa i ako se to najčešće pripisuje baš meteorološkim uslovima, i neki lekovi mogu da dovedu do istog efekta, kao i stres i previše soli u ishrani.

ПРИТИСАК СКАЧЕ И ЗБОГ КАПИ ЗА НОС: Ако имате проблем са хипертензијом, обратите пажњу!

Foto P. Milošević

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, kaže da postoji dosta medikamenata koji mogu da povise krvni pritisak:

- Među njima se naročito ističu ženski polni hormon estrogen i njemu slični lekovi, anabolički steroidi koje ponekada zloupotrebljavaju pojedini sportisti radi povećanja snage mišića, nesteroidni antiinflamatorni lekovi protiv glavobolje, povišene temperature ili zapaljenjskih oboljenja koja nisu izazvana infekcijom - kaže profesor Janković.

U toj grupi su, prema rečima našeg sagovornika, i antidepresiv venlafaksin, stari triciklični antidepresivi, antibiotik linezolid, eritropoetin (lek za anemiju), sibutramin i fentermin (lekovi za smanjenje apetita), imunosupresivi ciklosporin i takrolimus, lekovi za prekid napada migrene (dihidroergotamin i sumatriptan), stimulansi (amfetamin, metilfenidat, metamfetamin), oralni antidijabetik glibenklamid. Do skoka krvnog pritiska dovodi i upotreba kapi za nos sa vazokonstriktorima, lekovi koji sadrže efedrin ili fenilpropanolamin, biljni preparati koji u sastavu imaju biljku efedru i lincuru.

Foto Shutterstock

Profesor Janković kaže da navedeni lekovi i preparati ne dovode kod svakog pacijenta do povišenih vrednosti krvnog pritiska, ali pojedini će imati značajan porast:

- Zato je neophodno da lekari prilikom propisivanja ovakvih medikamenata,s ili kada se suoče sa osobom koja ih zloupotrebljava, imaju na umu mogućnost porasta krvnog pritiska kao neželjeno dejstvo i preduzmu odgovarajuće mere.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024