PET ZNAKOVA KOJI UKAZUJU NA VISOK KRVNI PRITISAK: Hipertenzija često ima prikrivene simptome

V. N.

02. 07. 2022. u 19:50

VISOK krvni pritisak postaje sve češći među mlađim ljudima, što se može pripisati veoma stresnom načinu života i lošoj ishrani.

ПЕТ ЗНАКОВА КОЈИ УКАЗУЈУ НА ВИСОК КРВНИ ПРИТИСАК: Хипертензија често има прикривене симптоме

Foto Shutterstock

S obzirom na to da je reč o učestalom poremećaju zdravlja mnogi ga nesvesno zanemaraju.

To je velika greška, jer hipertenzija važi za tihog ubicu. Naime, vrlo često može da ima prikrivene simptome, pa ishod bude prevremeno fatalan.

Jedini način da se sazna da li se boluje od visokog krvnog pritiska je da se redovno meri. Pritisak od 140/90 mmHg i sve vrednosti iznad toga (ili 150/90 mmHg za starije od 80 godina) trebalo bi da budu razlog za zabrinutost.

Pritisak se pravilno meri tri puta u razmaku tri do pet minuta i izračuna se srednja vrednost. Tako se izbegava greška, jer je uvek prva vrednost najviša zbog straha od merenja, a svaka sledeće je niža.

Ukoliko niste skoro merili pritisak, ovo su simptomi koji po pravilu ukazuju na njegove povišene vrednosti.

* * * * * * * * *

Glavobolje

Jedan od prvih znakova visokog krvnog pritiska na koji treba obratiti pažnju jeste naglo povećanje učestalosti glavobolja. Povremene glavobolje su normalna pojava, ali bez obzira na to da li se javljaju svake nedelje ili čak svakodnevno, o tome treba da razgovarati sa lekarom.

Foto Shutterstock

* * * * * * * * *

Umor i vrtoglavica

Bez obzira na to da li se osećate umorno čak i nakon okrepljujućeg noćnog sna ili povremeno imate vrtoglavicu, to može biti posledica visokog krvnog pritiska. To je znak da u organizmu nema dovoljno kiseonika ili da je krv kontaminirana toksinima zbog poremećene funkcije bubrega izazvane hipertenzijom.

* * * * * * * * *

Krv u urinu

Pojava krvi u urinu je znak oštećenja bubrega i/ili urinarnog trakta usled visokog krvnog pritiska. Bubrezi su odgovorni za lučenje hormona koji pomaže u regulisanju krvnog pritiska, zvanog aldosteron, tako da oštećenje bubrega može dovesti do visokog krvnog pritiska i smrti ako se ne leči.

* * * * * * * * *

Foto: Free Images Pixabay

Bol u grudima

Visok krvni pritisak povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara ili srčane insuficijencije. Može da izazove oštećenje arterija čineći ih čvršćim, smanjujući protok krvi i snabdevanje srca kiseonikom, što rezultira bolom u grudima koji se može proširiti na leđa, vrat, vilicu, ramena i ruke.

* * * * * * * * *

Loš vid

Ljudi sa visokim krvnim pritiskom mogu da primete da im je vid oštećen zbog oštećenja krvnih sudova u očima, što znači da u mrežnjaču ne ulazi dovoljno krvi. Ovo stanje se naziva hipertenzivna retinopatija i često je praćeno zamagljenim ili dvostrukim vidom.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)