PREVIŠE SOLI SKRAĆUJE ŽIVOT: Stavljajte manje začina u hranu ako želite izbegnete rizik od rane smrti
LjUDI koji dodaju više soli u hranu tokom jela imaju veći rizik od prerane smrti, pokazalo je novo veliko istraživanje.
Foto Shutterstock
Istraživači sa Univerziteta Tulane za javno zdravlje i tropsku medicinu u Nju Orleansu analizirali su podatke od pola miliona odraslih koji su deo britanske Biobanke.
Otkrili su da oni koji uvek dodaju so u hranu imaju 28 odsto veći rizik od rane smrti u odnosu na one koji nikada ne dodaju više soli.
U dobi od 50 godina, muškarci izgube 1,5 godina, a žene 2,28 godina u poređenju s onima koji nikada ili retko dodaju dodatne začine.Studija, koja je objavljena u European Heart Journalu u ponedeljak, 11. jula, pratila je prehrambene navike učesnika u periodu od devet godina počevši od 2012. do 2021. godine.
BONUS VIDEO - “5 MINUTA SA” PČELAROM: Sve tajne plemenite veštine – evo kako da prepoznate pravi med
Preporučujemo
PUTIN O ISPORUCI "TOMAHAVKA": Ako Ukrajina napadne oružjem dugog dometa, odgovor će biti zapanjujući
AKO Ukrajina pokrene napade oružjem dugog dometa na Rusiju, odgovor će biti zapanjujući, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
23. 10. 2025. u 17:59
STIŽE ZIMA KAKVA SE VIĐA JEDNOM U STO GODINA? Meteorolozi odgovorili na spekulacije o "zimi veka"
NEMAČKI portali su preplavljeni informacijama o ekstremnoj zimi, ulicama prekrivenim snegom i ekstremnim vremenskim uslovima koji prete zemlji.
23. 10. 2025. u 17:38
ZEMLjOTRES USRED DNEVNIKA: Voditeljka se obratila u strahu: "Nadam se da će biti sve u redu" (VIDEO)
DOK je čitala vesti u noćnom Dnevniku, prekinuo ju je zemljotres...
24. 10. 2025. u 19:43
Komentari (0)