PREVIŠE SOLI SKRAĆUJE ŽIVOT: Stavljajte manje začina u hranu ako želite izbegnete rizik od rane smrti

В. Н.

19. 07. 2022. u 19:50

LjUDI koji dodaju više soli u hranu tokom jela imaju veći rizik od prerane smrti, pokazalo je novo veliko istraživanje.

ПРЕВИШЕ СОЛИ СКРАЋУЈЕ ЖИВОТ: Стављајте мање зачина у храну ако желите избегнете ризик од ране смрти

Foto Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta Tulane za javno zdravlje i tropsku medicinu u Nju Orleansu analizirali su podatke od pola miliona odraslih koji su deo britanske Biobanke.

Otkrili su da oni koji uvek dodaju so u hranu imaju 28 odsto veći rizik od rane smrti u odnosu na one koji nikada ne dodaju više soli.

U dobi od 50 godina, muškarci izgube 1,5 godina, a žene 2,28 godina u poređenju s onima koji nikada ili retko dodaju dodatne začine.Studija, koja je objavljena u European Heart Journalu u ponedeljak, 11. jula, pratila je prehrambene navike učesnika u periodu od devet godina počevši od 2012. do 2021. godine.

BONUS VIDEO - “5 MINUTA SA” PČELAROM: Sve tajne plemenite veštine – evo kako da prepoznate pravi med

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MOGLO BI UMRETI 4.500 LJUDI Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi

JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.

01. 07. 2025. u 11:45

Komentari (0)

ŠEŠELJ OTKRIO ZA TV NOVOSTI: Englezi poslali specijalnu jedinicu po mene i Stanišića