TEŽE MRŠAVIMO ZBOG - MOZGA: Istraživanje pokazalo da moždane ćelije traže da jedemo mast i šećer

V. N.

15. 11. 2022. u 11:30

OD 1975. godine do danas u svetu se utrostručio broj gojaznih ljudi, a stručnjaci navode da gojaznost uopšte nije lako lečiti ograničenjem kalorija i vežbanjem.

ТЕЖЕ МРШАВИМО ЗБОГ - МОЗГА: Истраживање показало да мождане ћелије траже да једемо маст и шећер

Foto: Shutterstock

 Naime, naučnici su istraživali neuronsku aktivnost i otkrili moždane ćelije koje nas teraju da jedemo masti i šećer, odnosno masnu i slatku hranu.

Posmatrali su kakav efekat na potrošnju energije ima specifična grupa neurona u emocionalnom centru mozga - amigdali, a njihovi nalazi mogli bi da pruže osnovu za nove tretmane protiv gojaznosti.

Studija je objavljena u časopisu Nature Neuroscience. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, gojaznost se skoro utrostručila od 1975. godine.

U 2016. godini, 13 odsto odraslih širom sveta klasifikovano je kao gojazno. Neke zemlje imaju veću stopu gojaznosti, poput SAD, gde je 41,9 procenata 2020. bilo uvršteno u kategoriju gojaznih.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima