JAČAJU IMUNITET, UBLAŽAVAJU BOL I - GREJU: Jedite ljute papričice, idealne su za zimu

V. N.

03. 12. 2022. u 18:50

DA biste ubrzali cirkulaciju, zagrejali se, a istovremeno zaštitili od prehlade i ojačali imunitet, jedite ljute papričice.

ЈАЧАЈУ ИМУНИТЕТ, УБЛАЖАВАЈУ БОЛ И - ГРЕЈУ: Једите љуте папричице, идеалне су за зиму

Foto: Shutterstock

One omogućavaju da na potpuno prirodan način telu obezbedite neophodnu odbrambenu energiju u sezoni respiratornih infekcija, gripa i kovida. Brojna istraživanja pokazala su kako snažna antioksidativna svojstva kapsaicina, glavnog sastojka ljute papričice, uništavaju, između ostalog, i maligne ćelije.Pored toga, kapsaicin obara visok pritisak, ublažava bol, balansira dobar i loš holesterol u krvi.

Osim vitamina C i B i A, crvena ljuta paprika sadrži i dragoceni vitamin E, kojem se takođe pripisuju antikancerogena svojstva.

Ljute papričice su i izvor beta-karotena - antioksidansa koji ublažava simptomeastme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa ali i folne kiseline.

Takođe, oni koji ih konzumiraju sprečavaju razvoj patogenih bakterija u digestivnom traktu. Samim tim, poboljšavaju varenje hrane draženjem sluzokože creva. Ljute papričicepodstičunjihovo brže pražnjenje, te se preporučuju ljudima koji pate od zatvora.

MELEM ZA REUMU

MELEM od ljutih papričica može da bude efikasan za ublažavanje reumatskog bola. Pomešajte pola šoljice maslinovog ulja sa dve kašike mlevenih ljutih papričica pa kuvajte na pari do 70 stepeni. Skinite sa šporeta i dodajte oko 20 grama izrendanog pčelinjeg voska, smesu onda kuvajte na pari, stalno mešajući, sve dok se vosak ne otopi. Procedite kroz gazu i dobijeni melem sipajte u čiste staklene posude i čuvajte u frižideru.

Istraživanja sprovedena na Univerzitetu Merilend pokazala su da komponenete iz ljutih papričicautiču na razlaganje ugljenih hidrata, zbog čega se preporučuju u ishrani onih koji žele da smršaju. Što je njihova ljutina veća, to on bolje ubrzava metabolizam i pomaže varenju.

Danski istraživači otkrili su da pomenuti kapsaicin može da se koristi kao analgetik nakon hirurške intervencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri