MNOGO MEDIKAMENATA MOŽE DA NARUŠI ZDRAVLJE: E karton sprečava da pacijent pije po šaku lekova

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

08. 08. 2023. u 14:30

JEDNO hronično oboljenje dovoljno je da naruši zdravlje kompletnog organizma, i prouzrokuje potrebu za primenom mnoštva lekova, što se dodatno komplikuje kod pacijenata sa više hroničnih oboljenja.

МНОГО МЕДИКАМЕНАТА МОЖЕ ДА НАРУШИ ЗДРАВЉЕ: Е картон спречава да пацијент пије по шаку лекова

Foto: Shutterstock

Primena više od pet lekova istovremeno naziva se polifarmacija, a što je pacijent starije životne dobi to je broj medikamenata koje uzima veći. U svojoj praksi farmaceuti i lekari se susreću sa pacijentima kojima je propisano i daleko više od pet lekova dnevno, ponekad i više od 20, čija je klinička opravdanost često upitna. Zdravstveni radnici su uvereni da će uvođenjem jedinstvenog informacionog sistema u zdravstvo Srbije, čije će centralno mesto biti e-karton, sa svim podacima o terapiji i kliničkom stanju pacijenta, ovaj problem biti prevaziđen.

U intervjuu za "Novosti", primarijus dr Nenad Miljković, predsednik Evropske asocijacije bolničkih farmaceuta, kaže da kod starijih, prisustvo polifarmacije, udruženo sa prisustvom komorbiditeta, može da dovede do neželjenih događaja poput, učestalih padova, povećanja mortaliteta i invaliditeta:

- Fenomen primene više od pet lekova, posebno je prisutan u populaciji starijoj od 60 godina, za koju se očekuje porast u brojnosti, na globalnom nivou sa jedne milijarde u 2020. godini na 2,1 milijardu do 2050. godine. Za one starije od 80 godina, taj broj će premašiti 426 miliona prema prognozama Svetske zdravstvene organizacije.

* Kako dođe do toga da jednom pacijentu bude propisano mnoštvo lekova?

- Poseban izazov u propisivanju i uvođenju novih lekova, kao i u modifikaciji postojeće terapije, predstavlja prelaz pacijenta iz doma zdravlja na bolničko lečenje i obrnuto, jer podaci o mnogobrojnim lekovima, koje pacijent koristi, nisu adekvatno integrisani u zdravstveni informacioni sistem kroz sve nivoe zdravstvene zaštite. Primera radi, propisana terapija od strane izabranog lekara na primarnom nivou zdravstvene zaštite nije vidljiva zdravstvenim radnicima koji rade u bolnicama. Stoga, pacijent prenosi informacije o lekovima koje koristi, usmeno ili putem dostupnih nalaza lekara sa primara na prijemu u bolnicu. U samoj bolnici, lekari propisuju novu ili modifikuju postojeću terapiju, čiju primenu, usklađenost i efikasnost prate bolnički farmaceuti.

FOTO: Arhiva novosti

Dr Nenad Miljković

* Dakle, u bolnici je moguće da neki lekovi budu ukinuti, a drugi propisani?

- Praktično da, ali je otežavajuća okolnost u tome što u mnogim bolnicama, praćenje terapije po prijemu, i tokom boravka u bolnici, je otežano zbog odsustva kompjuterizovanog propisivanja lekova. Drugim rečima, posebno kod pacijenata koji primaju veliki broj medikamenata, sledljivost podataka o doziranju, dužini trajanja terapije, potencijalnim interakcijama lekova, neželjenim efektima, otežana je odsustvom odgovarajućih softverskih rešenja, koja bi pomogla optimizaciju i usklađivanje terapije.

* Kada pacijent dobije izvesne lekove na bolničkom lečenju, ko vodi računa o njihovoj primeni nakon otpusta?

- To je dodatni izazov, jer činjenica da se nakon otpusta pacijenta iz bolnice, podaci o terapiji ne pohranjuju automatski u zdravstveni informacioni sistem na primaru, već pružaju u vidu otpusne liste koja ponekad nije razumljiva, kako pacijentu tako ni zdravstvenim radnicima, u pogledu dužine trajanja terapije, intervalu doziranja i kompatibilinosti sa postojećom hroničnom terapijom pacijenta. Rizik od dupliranja terapije, učestalih lek-lek interakcija posebno je visok kod polifarmacije, kada se veliki broj lekova propisuje pacijentu, koji često nije u potpunosti upoznat sa svim komercijalnim nazivima lekova, njihovim generičkim imenima (naziv aktivne supstance), dozama, i načinu primene leka.

ISKLjUČIVANjE

* Kako lekar da zna koji lek pacijentu može da isključi?

- Svako isključivanje leka iz terapije trebalo bi da bude sprovedeno na osnovu procene benefita i rizika po pacijenta. To se pre svega odnosi na lekove koji imaju ograničenu efikasnost kod starijih pacijenata, lekove koji imaju visok rizik da izazovu neželjeni efekat, lekove koji mogu da pogoršaju već postojeće zdravstvene probleme izazvane drugim bolestima, kao i lekove koje treba koristiti sa oprezom kod starijih pacijenata. Primenom ovih kriterijuma, softverski integrisanih u zdravstveni informacioni sistem, unutar 72 sata po prijemu u bolnicu, na primer, smanjuje se mogućnost primene neodgovarajuće terapije pacijentu, smanjuju se neželjene reakcije na lek, kao i dužina boravka u bolnici, što je od posebnog značaja za gerijatrijsku populaciju.

* Zašto je polifarmacija posebno opasna za starije?

- Kod starijih pacijenta, dodatni rizik po bezbednost predstavlja izmenjena farmakokinetika (asporpcija, distribucija, metabolizam i eliminacija) i farmakodinamika leka povezana sa starenjem, odnosno načinom na koji telo pacijenta reaguje na terapiju jednim ili mnoštvom lekova. Da bi se izbegli zdravstveni rizici, koje polifarmacija predstavlja po bezbednost pacijenta u neodgovarajućem zdravstvenom informatičkom okruženju, gde informacija o leku ne pronađe uvek svoj put do farmaceuta i lekara na pravi način, potrebno je zaštiti pacijenta u vidu optimizacije terapije kroz proveru opravdanosti svakog propisanog leka u skladu sa potrebama pacijenta i učinkovitošću terapije. Takva procena može rezultirati prestankom primene nekih od mnogobrojnih lekova, posebno u slučaju kada je prisutno odsustvo očekivanog terapijskog odgovora kod pacijenta, ili kada su neželjeni efekti lekova posebno izraženi.

* Postoji li način da se propisivanje više lekova istovremeno izbegne?

- Izazovi polifarmacije mogu se prevazići uz prisustvo usklađenog i integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, u kome su pohranjeni svi podaci o terapiji pacijenta u njegov e-karton, uz pristup laboratorijskim parametrima i istoriji bolesti, kako bi se sprovela optimizacija terapije i procena efikasnosti lečenja pacijenta. Kontrolisan i bezbedan pristup ovim podacima uz odobrenje pacijenta, trebalo bi da bude omogućen, kako bolničkim farmaceutima i lekarima na sekundarnom i tercijernom nivou zdravstvene zaštite, tako i farmaceutima u javnim apotekama i izabranim lekarima, kako bi zajedničkim snagama unapredili terapiju pacijenta i učinili je bezbednom nezavisno od nivoa zdravstvene zaštite gde se pacijent leči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA JE NEĆU ZABORAVITI: Pevač doživeo veliku tragediju - bivša devojka mu je preminula na njegovom nastupu